facebooktwittermail

Kinesiska maskiner säljs i Sverige

Den kinesiska jätten Liu Gong lanseras nu i Sverige. Först ut är åtta grävmaskiner och sex hjullastare.

Liu Gong är en av världens största tillverkare av hjullastare och uppges bygga omkring 55 000 stycken varje år. I Europa har de funnits en tid och sålde i fjol omkring 4 000 maskiner, men i Sverige har man inte engagerat sig förrän nu. Generalagent blir Peters Lastmaskiner i Karlstad.

-Liu Gong har gjort ett helt program som är anpassat för Europamarknaden med bland annat växellådor och axlar från tyska ZF, motorer från Cummins och hydraulik från Parker, säger vd Peter Carlsson.

Urval till Sverige


Liu Gong tillverkar många olika typer av entreprenadmaskiner men inledningsvis blir det grävmaskinerna och hjullastarna som säljs i Sverige. Hjullastarna finns i sex storlekar, från 8 till 30 ton. Grävmaskinerna kommer i åtta olika storlekar, från 4 till 36 ton.

Gott om reservdelar


Eftersom Liu Gong redan funnits ett tag i Europa finns ett väl utbyggt reservdelslager i Amsterdam, vilket ska innebära ganska korta väntetider. Och för att kunna konkurrera på Volvos hemmaplan handlar det bland annat om att bygga upp ett förtroende bland kunderna och finnas på många ställen.

-Vi kommer att jobba hårt nu för att bygga ut återförsäljarnät och servicenät i Sverige, men sedan är det ju framför allt priset. Det är ju nästan halva priset jämfört med en Volvo, säger Peter Carlsson.

Ett prisexempel är hjullastaren Liu Gong 842. Den är jämförbar med Volvo L70 i storlek och kostar 790 000 kronor. Hans Dahlgren