facebooktwittermail

Magnus Oscarsson (KD): Regeringen har agerat för långsamt

”Allt går i krypfart”. Det säger riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) om regeringens agerande i frågan om den svåra torkan. Han efterlyser också en bättre krismedvetenhet hos myndigheterna.

Kristdemokraten Magnus Oscarsson tycker att krisfonden från EU måste användas nu och inte om en månad.
Kristdemokraten Magnus Oscarsson tycker att krisfonden från EU måste användas nu och inte om en månad.

Lantbruket fortsätter att oroa sig över torkan och den stora foderbristen som nu råder. Sveriges mjölkbönders ordförande Stefan Gård menar att fler problem och utmaningar kommer för lantbrukarna inom de närmaste veckorna och ser gärna att EU:s krisfond ska användas. Gård menar även att länsstyrelserna borde få en speciell manual för hur de ska agera vid kontroller i kristider.

Nu får Gård medhåll från kristdemokraten Magnus Oscarsson som håller med om att myndigheterna som jobbar med lantbruk måste utbildas inom krismedvetenhet.

– Krismedvetenhet måste in i varenda myndighet som jobbar med lantbruk. De måste samarbeta och jobba ihop under den här krisen. Det gäller bland annat frågor kring bevattning. Det måste gå snabbt för bönderna att få besked om vad som gäller i olika situationer i en kris som denna och då är det viktigt att man är samspelta, ingen bonde ska vara rädd att samla in foder till sina djur, säger Magnus Oscarsson (KD).

”Regeringen har varit för långsam”

Oscarsson anser även att det har gått alldeles för långsamt för regeringen att fatta beslut om eventuellt stöd från EU och vad som gäller för bönderna.

– Helst skulle ett beslut ha tagits redan i förrgår men allt går i krypfart. Det är på liv eller död för många lantbrukares djur och då måste man få konkreta besked. Vi kan inte tjata fram och tillbaka medan bönder riskerar att förlora flera tusenlappar när de tvingas nödslakta. Den här krisfonden från EU är ju till för just den här situationen så det är nu den ska användas. Den behövs nu och inte om någon månad, säger Magnus Oscarsson (KD).

LÄS OCKSÅ: Gård: ”Inför speciell manual och använd EU-krisfonden”

LÄS OCKSÅ: Bucht hoppas på EU-stöd för torkdrabbade bönder