facebooktwittermail d

Kasserad mat kan bli djurfoder

Det ska bli lättare inom EU att använda utgången mat till djurfoder. Det öppnade EU:s hälsokommissionär för den här veckan.

Vytenis Andriukaitis, EU:s kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet har i veckan i ett tal sagt att om EU-reglerna mjukas upp när det gäller utgångna eller kasserade matvaror så kan det spela en viktig roll för att minska matsvinnet i Europa.

Han specificerade särskilt att matvaror som inte längre kan säljas som mat till människor skulle vara en möjlig resurs för djurfoder.

Produktionen kan fördubblas

Ett sätt att göra detta möjligt är att ändra i EU:s regler så att utgången mat inte betecknas som avfall, utan som biprodukter, skriver nyhetsbyrån Agra Europe.

Redan i dag används exempelvis trasiga kakor, överblivet bröd eller frukostflingor som smaksatts felaktigt i tillverkningen, till djurfoder. Enligt den europeiska organisationen EFFPA som samlar företag som gör djurfoder av överblivna livsmedel, har produktionen av den här typen av djurfoder stor potential.

– Vår innovationsdrivna, osubventionerade industri kan fortfarande fördubbla sin produktion inom EU med ett tydliggjort regelverk, säger EFFPA:s president Paul Fetherstone i ett pressmeddelande.