facebooktwittermail d

Kartellbildning misstänks i massaindustrin – räd i flera EU-länder i dag

EU-kommissionen har genomfört en kartellräd hos flera bolag inom massaindustrin. Stora Enso och UPM är två bolag som bekräftar att de haft inspektörer på plats.

Stora Enso och UPM är två bolag som bekräftar att de haft inspektörer på plats. FOTO: FREDRIK LOBERG

EU-kommissionen har genomfört en icke-annonserad inspektion hos flera massaindustribolag mot bakgrund av misstankar om kartellbildning. Det framgår av ett pressmeddelande från kommissionen.

Vilka bolag som omfattas av inspektionen om är inte preciserat av EU-kommissionen, men Stora Enso uppger i ett pressmeddelande att bolaget haft besök av den finländska konkurrens- och konsumentmyndigheten vid huvudkontoret i Helsingfors. Stora Enso skriver att bolaget samarbetar med myndigheterna.

Även finländska UPM-Kymmene uppger i ett pressmeddelande att EU-kommissionen genomfört en oaviserad inspektion i bolagets lokaler. Metsä Board, som äger 24,9 procent i Metsä Fibre, uppger i ett pressmeddelande att Metsä Fibre också ingår i EU-kommissionens inspektion. 

Både Holmen och SCA uppger däremot för Nyhetsbyrån Direkt att företagen inte har ingått i inspektionen.

– Vi har inte fått något besök av EU-kommissionen. Jag utgår ifrån att om vi nu hade varit föremål för granskning så hade kommissionen meddelat oss det, säger SCA:s kommunikationschef Anders Edholm.

Billerud Korsnäs IR-chef Lena Schattauer uppger för Nyhetsbyrån Direkt att företaget inte har någon kännedom kring ärendet.

EU-kommissionen påpekar i sitt pressmeddelande att det faktum att inspektion genomförts vid ett visst företag inte innebär att företaget i fråga är skyldigt till konkurrensstörande verksamhet.

SCA:s, Stora Ensos, Holmens och Billerud Korsnäs aktier handlades tydligt nedåt efter att nyheten om inspektionen kommit ut.