facebooktwittermail d

Känt blufföretag fortsätter lura företagare

För någon månad sen fick Linda, som driver ett litet jord- och skogsbruk i Växjötrakten, ett brev från Nummerupplysningen. Brevet innehöll en blankett med ett utseende som påminner om ett myndighetsformulär och en EU-logga uppe i högra hörnet. 

På blanketten uppmanades hon att rätta och fylla i en rad uppgifter som sitt företag. 

– Det var EU-loggan som lurade mig. Eftersom jag har fått gårdsstöd tänkte jag att det kanske hade något med EU att göra, berättar hon. 

Faktura i brevlådan

Linda fyllde i och skrev under. Sen dröjde det bara några dagar innan en faktura på 5 895 kronor damp ner i brevlådan.  

Precis som många andra hade hon missat att läsa den finstilta texten längst ner på pappret. ”Jag förstår att denna bekräftelse/accept är en beställning av nummerupplysningen.se´s erbjudande om förtursexponering mot årskostnad om 5 895 kr och är bindande.” 

Gjorde polisanmälan

Linda betalade inte. I stället skickade hon ett mail till Nummerupplysningen och bestred fakturan. Samtidigt gjorde hon en polisanmälan. 

Nummerupplysningen har varit en följetong hos Konsumentverket och branschorganisationen Svensk Handel i flera år och har funnits på Svensk Handels varningslista sedan 2011. 

– Det är otroligt många som hör av sig till oss angående det här företaget och otroligt många som känner sig lurade och vilseledda av blanketten, säger Jonny Forsberg, säkerhetsassistent på Svensk Handel. 

Bestrid fakturan

Hans råd är enkelt: Gör som Linda och bestrid fakturan. 

– På vår hemsida finns färdiga mallar för hur man ska göra, tipsar han. 

Det är oron över att få en betalningsanmärkning som gör att många betalar även om de vet att de blivit lurade. Men bluffbolagen vänder sig sällan till Kronofogden eller tingsrätten och skyddet för den enskilde är starkt i fall det skulle ske, enligt en statlig utredning som kom för någon vecka sen. 

Inte rätt till betalning

Till exempel så har Södertörns tingsrätt i en dom från 2013 fastställt att Nummerupplysningen inte har rätt till betalning. 
Domstolen påpekar att: ”Talongen har därför till sin utformning varit vilseledande eftersom den indicerar och ger undertecknaren föreställningen att det endast rör sig om en korrigering av uppgifter när så inte är fallet..” 

ATL har kontaktat Nummerupplysningen, som uppmanat oss att maila våra frågor. 

 

Fotnot: Linda heter egentligen något annat.