facebooktwittermail

Kaniner väntar på vaccin

Efterlängtat nytt vaccin mot kaningulsot på väg.

FOTO: MOSTPHOTOS

Ett vaccin har tagits fram för att stoppa spridningen av det mycket smittsamma kaninviruset, kaningulsot, RHDV2. Vaccinet är framtaget i Frankrike där det har funnits i ett år. Nu har Läkemedelsverket godkänt det i Sverige och det kommer att finnas tillgängligt inom de närmaste veckorna.

Finns inte än

I Kalmar län har flera fall av viruset drabbat både tama och vilda kaniner den senaste tiden och där är vaccinet efterlängtat, även om inga veterinärer i Kalmar har tillgång till det än, enligt radio P4 Kalmar

Skälby 4H gård i Kalmar är en av de drabbade. Där håller kaninstallet stängt efter ett utbrott nyligen och kommer att fortsätta att vara det någon vecka till för att ge de kvarvarande kaninerna lugn och ro.

Stänger ett par veckor

– Ett par veckor till i alla fall. Om det inte är så att de börjar dö igen, då får vi ju tänka om. Men om det är lugnt öppnar vi igen om två veckor, säger Tina Burvall, föreståndare på Skälby 4H gård, till radio P4.

När kaninerna väl får vaccinsprutan ska de överleva.

I juli skrev ATL om att kaningulsot drabbat Gävle.

I juli när viruset drabbade Gävle, uppmanades kaninägare att hålla sina djur inomhus. Någon liknande uppmaning finns inte i det här fallet.

Sjukdomen kan också spridas via mygg och andra blodsugande insekter.