facebooktwittermail

Hundratals kameror och sensorer ska leda snöröjare

Växjö kommun vill sätta upp 200 kameror och 1000 sensorer som ska ge snöröjare information om var det finns mest snö.

Förhoppningen är att idéerna om kamerorna ska vara redo 2022. Arkivbild.
Förhoppningen är att idéerna om kamerorna ska vara redo 2022. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Tanken är att kamerorna och sensorerna ska sitta på lycktstolpar runt om i Växjö och ge löpande information om var det finns mest snö, rapporterar SVT Småland.

Men än är planen bara på idéstadiet och ett hinder som kan komma upp är att kamerorna kan misstolkas som övervakning. Kommunen måste få godkänt från länsstyrelsen för att få sätta upp kamerorna men än har man inte lämnat in ansökan.

– Dataskyddsförordningen kommer bli en viktig del i projektet och vi kommer att behöva stämma av med de lagliga aspekterna hela tiden och se till att allt vi gör är schysst utifrån de lagliga perspektiven, säger Bo Hjälmefjord, projektutvecklare för Växjö kommun till SVT.

Tanken är att bilderna som kamerorna tar ska samlas in och bearbetas av ett datasystem som sedan ska kunna skicka beställningar till snöröjare om var det finns mest snö.

Kan vara först i världen

Kamerorna är en del i ett större projekt och Växjö ska leda ett nytt projekt som går ut på att få till samarbeten mellan olika aktörer som ska ta fram digitala lösningar på samhällsutmaningar.

EU har nämligen gett kommunen ett bidrag på 36 miljoner kronor och ett av kraven är att kommunen ska ta fram världsunika lösningar. Ambitionen är att idéerna ska vara utförda och på plats 2022.