facebooktwittermail d

Kalmar Lantmäns öde i medlemmarnas händer

På tisdagskvällen samlas den öländska delen av Kalmar Lantmän för att få information om det kontantbud som Danish Agro lagt på verksamheten. Budet är högt men samtidigt är dörren fortfarande inte stängd för att gå vidare i samarbetet med Svenska Lantmännen. Det trots att medlemmarna nobbade en fusion tidigare i år.

I inbjudan till kvällens möte på Hotell Skansen i Färjestaden heter det att ”Kalmar Lantmän har för avsikt att fortsätta i egen regi men vill informera om budet”.

Danish Agros bud är ”avsevärt mycket högre”, enligt flera medlemmar ATL.nu varit i kontakt med på tisdagseftermiddagen och flera är frestade att titta närmare på det.

– Accepteras budet skulle det betyda för mig som vanlig mjölkproducent att jag får loss mellan en halv och en miljon kronor. Det baseras på omsättningen och på min insats i Kalmar Lantmän, säger Åke Johansson, som har 240 kor och sitter med i fullmäktige.

Ordentligt insteg

Han är positivt inställd till Danish Agro och pekar på att det danska företaget verkar vara ute efter att göra ett ordenligt insteg på den svenska marknaden med Kalmar Lantmän som bas.

– Det är bra för konkurrensen om de kommer in. De vill expandera och har finansiella muskler att göra det, säger Åke Johansson.

Ny typ av samarbete

Det andra alternativet som ska diskuteras på mötet i kväll är ett samarbete med Svenska Lantmännen.

– Fusionsförslaget från tidigare i år är borta och istället är det en ny typ av samarbete som ligger på bordet. Det skulle innebära att vi får del i den framtida värdetillväxten i Lantmännen, säger Thomas Hagström, fullmäktigeledamot.

Måndag 2 november möts fullmäktige och sedan hålls en extra stämma där beslutet tas.