facebooktwittermail d

Kalmar Lantmäns fullmäktige möts

I dag möts Kalmar Lantmäns fullmäktige för att diskutera det kontantbud som Danish Agro lagt på verksamheten.

Enligt uppgifter till ATL handlar det danska budet om omkring 350 miljoner kronor i en första omgång och 150 miljoner kronor vid ett senare tillfälle.

Det skulle innebära att enskilda medlemmar kan kvittera ut upp till en miljon kronor om budet går igenom.

Tre förslag

Under förra veckan hölls informationsmöten om de olika förslagen:

1. Arbeta nära Lantmännen med gemensamt bolag och återförsäljaravtal, med verksamhet inom nuvarande område.

2. Med hjälp av internationella samarbetspartner fortsätter att utveckla Kalmar Lantmän på egen hand på befintlig marknad samt på nya marknader. Enligt flera källor handlade det primärt om ett holländskt företag.

3. Tredje förslaget handlar om budet från Danish Agro.

På måndagen möts fullmäktige för en extrastämma där de tre förslaget diskuteras. Under mötet meddelade DLG att man lagt förslag på en fusion mellan dotterbolaget Svenska Foder och Kalmar Lantmän, så nu är alternativen fyra för fullmäktigeledamöterna.

Beslut väntas den 16:e november. 

"Bättre balans"

Mats Eriksson, grundare BM Agri sade till ATL förra veckan att det är mer positivt om Kalmar Lantmän väljer att sälja till Danish Agro än till Svenska Foder eller Lantmännen. 

– För de är ju redan stora och vi behöver ha en bättre balans och fler aktörer i Sverige.

– Det negativa är att vi får färre aktörer på marknaden. Danish Agro/DLA och Kalmar Lantmän har konkurrerat på vissa marknader i Sverige så då minskar det, sa han då.

"Redan konkurrenter"

Bengt-Olov Gunnarson, ordförande för Lantmännen konstaterar att de redan är konkurrenter med Danish Agro i flera länder. 

– Det viktigaste för mig är att Lantmännen är starka på marknaden och det är vi i dag. Det finns ju flera aktörer i dag på den svenska marknaden så kommer Danish Agro som ytterligare en så drabbar konkurrensen alla aktörer i så fall.

 

RELATERAT: BM Agri och LRF Sydost om buden –– Fåordiga fullmäktigeledamöter