facebooktwittermail d

Sprängd damm hotar jordbruket i Ukraina

Sprängningen av Kachovka-dammen riskerar att sätta stora områden av Ukrainas södra jordbruksland under vatten, och kan omvandla upp till 500 000 hektar mark till ”öknar”, rapporterar Ukrainas jordbruksdepartement.

Hus under vatten i den översvämmade byn Dnipryany, i det ryskockuperade Ukraina, onsdagen den 7 juni 2023, efter att Kachovka-dammen kollapsat.
Den översvämmade byn Dnipryany, i det ryskockuperade Ukraina, onsdagen den 7 juni 2023. FOTO: AP VIA TT

Ukraina pekar ut Moskva som ansvarig för att ha utfört ett krigsbrott genom att förstöra den nästan 70 år gamla Kachovka-dammen, byggd på sovjettiden. Kachovka-dammen, som var central i driften av ett vattenkraftverk, är och var under rysk ockupation när den förstördes. Ukraina å sin sida lägger skulden på Kreml, skriver Reuters.

Enligt Kiev kan 42 000 människor påverkas av översvämningarna som har uppstått i samband med dådet. Dessutom har kollapsen av dammen berövat hundratusentals människor på tillgång till rent dricksvatten.

Satellitbild tagen efter sprängningen av Kachovka-dammen.
Satellitbild tagen efter sprängningen. Kiev anklagar Ryssland för Kachovka-dammens kollaps. FOTO: AFP VIA TT

Jordbruksmark riskerar förvandlas till öknar

”Förstörelsen av Kachovkas vattenkraftverk kan leda till att Ukrainas södra jordbruksområden riskerar att förvandlas till öknar nästa år”, säger landets jordbruksdepartementet till Reuters.

I ett uttalande som gavs ut sent på tisdagen uppgav departementet att denna katastrof kommer att stoppa vattenförsörjningen till 31 bevattningssystem i Dnipro-, Cherson- och Zaporizjzja-regionerna i Ukraina.

Levererade bevattning till 584 000 hektar mark

Före Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina levererade Kachovka-dammen och dess kanalsystem bevattning till 584 000 hektar mark, vilket resulterade i en skörd på cirka 4 miljoner ton spannmål och oljeväxter under 2021.

Kollapsen av dammen har nu resulterat i att 94 procent av bevattningssystemen i Cherson-, 74 procent i Zaporizjzja- och 30 procent i Dnipro-regionen nu står utan vatten.

Översvämmade gator i Cherson, Ukraina.
Sprängningen av dammen har berövat hundratusentals människor på tillgång till rent dricksvatten. FOTO: AP VIA TT

10 000 hektar riskerar att översvämmas

Enligt det ukrainska jordbruksdepartementets preliminära beräkningar riskeras omkring 10 000 hektar jordbruksland längs Cherson-regionens högra strand att översvämmas.

”En mycket större yta riskerar att översvämmas på regionens vänstra strand, som för närvarande är ockuperad”, uppger departementet.

Ukraina har ännu inte specificerat hur stor mängd spannmål som kan gå förlorad på grund av översvämningarna. Ukrainas jordbruksminister, Mykola Solskyj, berättade dock i förra veckan till Reuters att landet förväntar sig en skörd på 18 miljoner ton vintersäd i år, med vintervetet som den dominerande grödan.

Mer om hur kriget i Ukraina påverkar jordbruket:

Ukrainsk bonde har byggt om traktor till minröjare

Ukrainas unika genbank ska förvaras i domedagsvalvet

”Fjolårets rapsskörd sålde vi till Polen”

50 hektar av hans åkermark är under ockupation

Giftiga ämnen i en fjärdedel av all ukrainsk jordbruksmark

De lever i skuggan av kriget