facebooktwittermail d

Ingen överenskommelse om Cap

Jordbruksministrarna åker hem med oförrättat ärende, till EU-parlamentets besvikelse.

EU:s jordbruksministrar lämnar efter två dygn i Europa-huset i Bryssel utan en överenskommelse om Cap. Arkivbild.
EU:s jordbruksministrar lämnar efter två dygn i Europa-huset i Bryssel utan en överenskommelse om Cap. Arkivbild. FOTO: SARA JOHANSSON

Jordbruksministerrådets ordförande Maria do Céu Antunes konstaterade enligt uppgifter till ATL tidigt på fredagsmorgonen att det inte var någon mening med att fortsätta rådsmötet.

”I slutändan, även om det gjordes framsteg på flera områden, så kvarstod det ett antal nyckelfrågor. Det beslutades därför skjuta upp samtalen till nästa jordbruksministerråd i juni”, skriver Ministerrådet i ett pressmeddelande som gick ut efter att Maria do Céu Antunes varit med i morgonens trepartssamtal med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Enligt gällande plan ska nästa jordbruksministerråd hållas den 28 och 29 juni.

Vid en presskonferens senare under dagen reviderade Maria do Céu Antunes planen något. Möten, informella och formella, tekniska (där tjänstemän deltar) och politiska (där de beslutsfattande politikerna deltar), kommer att hållas både mellan medlemsländerna och mellan de förhandlande parterna innan rådsmötet i Luxemburg i juni.

Den portugisiska jordbruksministern sa att den svåraste delen av jobbet är gjort och att alla är överens om att den gemensamma jordbrukspolitiken måste bli klimat- och miljövänligare, mer jämnt fördelad och mindre generös mot de som utnyttjar arbetskraft.

– Vi har samma mål, skillnaderna ligger i hur vi vill nå dem.

Överens om runt 90 procent

EU-parlamentet och medlemsländerna kan till exempel inte komma överens om hur mycket av landsbygdsprogrammet som ska öronmärkas för miljö- och klimatåtgärder. De skiljer sig också åt vad det gäller hur mycket av direktstödsbudgeten som ska gå till ettåriga miljöersättningar, och hur stor flexibilitet medlemsländerna inledningsvis ska ha att flytta på resurser ifall efterfrågan på ersättningarna blir mindre än planerat.

EU-parlamentet anser att ett allt för stort handlingsutrymme urvattnar miljömålen medan medlemsländerna vill undvika att förlorade stödpengar fryser inne om de inte används. EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski anser att det inte finns någon anledning att tro att miljöersättningarna inte kommer att gå åt som smör i solsken.

– Jag är övertygad om att de är mycket bra och att lantbrukarna kommer att vara förtjusta i dessa nya verktyg, sa kommissionären vid presskonferensen där han också upprepade sin övertygelse om att en överenskommelse är inom räckhåll.

Maria do Céu Antunes var inte riktigt lika övertygad.

– Min optimism är måttlig.

EU-parlamentets representanter i förhandlingarna uttryckte sin besvikelse över att medlemsländerna gett upp vid en presskonferens på fredagsförmiddagen. Enligt Peter Jahr, ansvarig för den del av lagpaketet som gäller de strategiska planerna där grundvillkoren och ramarna för jordbruksstöden slås fast, sa att parterna är överens om runt 90 procent och att en överenskommelse är inom räckhåll.

– Det vore synd om vi skulle misslyckas om de sista fem, tio procenten.

Inte Game over än

Införandet av den nya jordbrukspolitiken har redan skjutits fram två år, till 2023. De nationella förberedelserna för hur stödsystemen ska fungera på hemmaplan kan inte börja på riktigt förrän det finns en politisk överenskommelse. ATL frågade EU-parlamentets representanter hur länge förhandlingarna kan fortsätta innan även den första januari 2023 blir omöjligt som startdatum.

– Man ska väl aldrig säga Game over, men vi har ett fönster nu, det är ett och ett halvt år tills reformen ska träda i kraft, och det är då förändringen i fördelningen av uppgifter mellan Bryssel och medlemsstaterna och regionerna ska ske, det kommer att innebära nya utmaningar. Det kommer självklart ta en del tid att tillämpa det här, men vi har fortfarande tid, sa Norbert Lins, ordförande i EU-parlamentets jordbruksutskott.

Läs mer:

Förhandlingarna fortsätter om Cap-reformen

Cap-förhandlingarna drar ut på tiden