facebooktwittermail d

Juncker om surnad mjölkmarknad

"Någonting har surnat på mjölkmarknaden". EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers tror på att bryta upp koncentrationen i handeln.

Mot slutet av sitt State of the union-tal på onsdagsmorgonen hade Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, planerat att tala om mjölkkrisen. Han håller med måndagens demonstranter om att det är fel att en liter mjölk kostar mindre än en liter vatten.

"Något har surnat på mjölkmarknaden." står det i den skriftliga versionen av det förberedda talet. Nu hann kommissionsordföranden inte med den delen i sitt nära1,5 timme långa tal i EU-parlamentet.

Den sura lukten, betyder, enligt Jean-Claude Juncker, inte att EU ska detaljstyra marknaden. Bönder som drabbats av det ryska importstoppet ska kompenseras, men både de EU-gemensamma och de nationella konkurrensmyndigheterna måste även titta närmare på marknadsstrukturen.

"Mitt intryck är att vi måste bryta några försäljningsoligopol, sa EU-kommissionens ordförande i sitt över en timma långa tal i EU-parlamentet."

 

LÄS MER: Så mycket får mjölkbönderna i EU:s krispaket –– Kloning orsakar bråk i EU