facebooktwittermail d

Jordgubbsbrist ger rekordpriser till midsommar

Priset på jordgubbar kommer att vara rekordhögt i midsommar. Tillgången på svenska jordgubbar är begränsad och ersätts med importerade samtidigt som importpriset också skjutit i höjden.

Frosten ställde till det och nu slår jordgubbspriserna i höjden.
Frosten ställde till det och nu slår jordgubbspriserna i höjden. FOTO: TT

Det ser ut att bli färre jordgubbar på midsommarbordet i år. De svenska odlarna får inte fram tillräckligt och priserna stiger.

– I fjol klarade vi av att ha 100 procent svenska jordgubbar. I år är det kanske 30 procent. Av tio pallar jordgubbar vi får in är sju importerade, säger Peter Bilic, inköpare på Fruktimporten Stockholm.

100 kronor litern

Bristen på jordgubbar gör att priset stiger och han räknar med försäljningspriser kring 100 kronor litern i butik på torsdag-fredag. Både för svenska och importerade jordgubbar.

– Det är handlarna som avgör hur dyra jordgubbarna blir och var smärtgränsen går för konsumenterna, säger Peter Bilic.

De höga priserna har lett till att ersättningen till odlarna fördubblats, en nivå som kan komma att stiga ytterligare närmare midsommar. I dag får odlaren kring 40 kronor litern, mot i vanliga fall 20 kronor litern under midsommarveckan.

Frosten förstörde

Produktionskostnaden för att ta fram en liter svenska jordgubbar ligger på 12-13 kronor. Det är också på den nivån ersättningen ligger under resten av sommaren.

Det är frosten i Skåne i maj som ligger bakom bristen på svenska jordgubbar. Då frös blommorna som skulle ha blivit bär till midsommar. Perioden efter det var kall och mulen och tillväxten kom aldrig riktigt i gång, trots att karten var framme.

De senaste dagarnas värme har inte heller räckt till för att produktionen ska möta efterfrågan.

Import från Belgien

Det har även varit svårt att få tag i jordgubbar från Tyskland och Polen, som också drabbades av det kylslagna vädret i maj. I stället har en stor del av importen kommit från Belgien, med priser i nivå med svenska jordgubbar.

Anna Wilén driver Ängebäck Trädgård.
Anna Wilén driver Ängebäck Trädgård. FOTO: ØYVIND UND

Jordgubbsodlaren Anna Wilén driver Ängebäck Trädgård utanför Karlstad. Hon säljer bär utanför fyra livsmedelsbutiker i närområdet, har gårdsbutik och självplock. Hon köper in svenska och utländska jordgubbar för att täcka upp efterfrågan innan hennes egen säsong kommit i gång.

– Det har varit jättesvårt i år. När jag går och lägger mig på kvällen vet jag inte om jag har jordgubbar att sälja dagen därpå, säger hon.

Rekordhöga priser

Anna Wilén tror att det kommer att finnas jordgubbar att köpa på midsommar, men att de kommer att vara dyra.

– I dag tar vi 70 kronor litern, men jag kan inte säga vad de kommer att kosta på midsommar. Det är möjligt att det stiger. Det har att göra med vilket inköpspris jag har och vad jag måste ta ut till kund. Men jag har ju aldrig haft så här dyra jordgubbar som i år, säger hon.