facebooktwittermail

Jordgubbsbrist till midsommar

Tillgången på svenska jordgubbar lagom till midsommar är begränsad i stora delar av landet. Det slår odlare fast i ett pressmeddelande.

FOTO: MOSTPHOTOS

"För första gången sedan jag började odla jordgubbar kommer jag att ha sparsamt med bär under midsommarveckan och veckan efter midsommar", säger K-G Paulsson, jordgubbsodlare, i ett uttalande.

Flera andra svenska odlare instämmer med lägesrapporten, enligt Bärfrämjandet.

Mognade tidigt

Stora mängder bär som normalt plockas i juli mognade tidigare än beräknat i år och har redan plockats, vilket ATL tidigare skrivit om.

Senare sorter plockas just nu på friland från Skåne upp till Dalarna – något som är långt i från normalt för årstiden, uppger Bärfrämjandet.

Importerar bär

Tillgången på svenska jordgubbar till midsommar kommer därmed att vara begränsad och inte räcka till behovet, vilket fått grossister att börja importera bär under veckan.

"Kvalitet och pris följs åt.
 2016 är första året som jag hör odlarna pratar om kvaliteter, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare vid Länsstyrelsen i Jönköping, i pressmeddelandet.

Han fortsätter:

"Mer än en grossist skiljer på bär av olika kvaliteter och betalar därefter. Det handlar inte bara om sorter, utan även om hur bären ser ut och när de är plockade".

LÄS MER: Tunnelodling ger höstlig självplock