facebooktwittermail d

Jordbruket både bov och räddare i nöden

- Jordbruket är det största problemet men har också den största potentialen att bli lösningen. Miljödebattören Johan Rockström gav en dyster bild av läget för planeten och jordbrukets roll vid Europaforum i Hässleholm.

HÄSSLEHOLM ATL
Mänsklig verksamhet har alltid påverkat jordklotet men bara under de senaste decennierna har läget förvärrats allvarligt. Johan Rockström, Stockholm Environmental Institute, visade "hockeyklubban", kurvdiagrammet som visar världens koldioxidutsläpp: den är rätt rak till 1950-talet då den kraftigt böjer av uppåt. Det finns fler kurvor som följer mönstret, som avskogning och temperaturhöjning.

- Vi utsätter oss för en stor risk för vi vet inte hur motståndskraftiga ekosystemen är, sa Johan Rockström.

Kan tippa över


Enligt honom har stora system redan "flippat", de har utsatts för sådana miljöpåfrestningar att de inte fungerar som de alltid gjort och inte kan fås att göra det.

Exempel är Östersjön och Arktis, som 2007 förlorade en stor del av istäcket. Amazonas kan tippa över om det kommer ett extremt torrår.

Bovarna i dramat är klimatförändringar, kväveutsläpp och förlust av biologisk mångfald. Just de områden som jordbruket bär särskilt ansvar för.

Vad göra? Jo, jordbruket måste gå från att vara en källa till växthusgasutsläpp till att bli en kolsänka. En grön revolution måste ske på befintlig mark. Jordbruksmark måste bevaras, också i Sverige. Utarmningen av den biologiska mångfalden måste upphöra. Jordbruket måste bli fossilfritt.

Johan Rockström sätter hoppet till forskningen, bland annat ska perenna spannmålsslag binda kol, och bristen på vatten kan minskas genom effektiv användning av regnvatten.

- Även om det är dystert är det inte nattsvart, blev Johan Rockströms slutkläm. ATL.nu