facebooktwittermail

Gjorde den svenska flaggan av rundbalar - blev kallad rasist

Jordbrukaren Per Johan Andersson ville göra något speciellt med sina nya gula rundbalar och bestämde sig för att göra svenska flaggan. En bild på balarna delades på sociala medier men där har inte alla varit positiva.

Per Johan Andersson från Torpshammar i Västernorrland brukar ofta göra något speciellt med sina balar.

– Tidigare har det funnits i blått, vitt och rosa så då har man hittat på lite roliga mönster och så men i år släppte de gula påsar för att samla in pengar till barncancerfonden. Jag tyckte det var jättekul och bra så jag köpte några gula. De kändes kul att kunna göra svenska flaggan nu när man har rätt färger, säger Per Johan Andersson.

Katrine och Per Johan Andersson vid sina balar.
Katrine och Per Johan Andersson vid sina balar. FOTO: PRIVAT

Fotbolls-VM och svenskt lantbruk

En granne såg Per Johans rundbalar och trodde då det var en hyllning till svenska landslaget. Grannen tog en bild och delade på sociala medier där den sen spreds. Men även om Per Johan Andersson gillar svenska landslaget och kollar på VM så var inte grundtanken dit.

– Jag gillar fotboll när det är mästerskap men att göra den svenska flaggan av höbalarna var inte grundat i det. Det var mer för att visa att vi jobbar med svenskt lantbruk men det är jättekul att det kunde tolkas som en VM-hyllning också, säger Per Johan Andersson.

Blev kallad rasist

Men även om det till mestadels vart positiva kommentarer kring höbalarna så har även en del kommentarer varit negativa.

Bland de positiva kommentarerna fanns även kommentaren ovan.
Bland de positiva kommentarerna fanns även kommentaren ovan. FOTO: SKÄRMAVBILDNING

– Som tur är var det få som var negativa men det är ändå sorgligt att det ska bli nått politiskt av det. Vi ville stödja barncancerfonden och göra en kul grej nu när vi äntligen hade gula höbalar. Det är inte så kul att göra Finlands flagga när man bor i Sverige. Men vi tar inte åt oss över att någon kallar oss rasister. Vi vet själva vad vi tycker så vi tar inte åt oss så mycket alls, säger Per Johan Andersson.

LÄS OCKSÅ: ATL svarar på kritiken efter höbalsstormen

LÄS OCKSÅ: "Landsbygdens folk känner sig överkörda"

LÄS OCKSÅ: Så vill C skydda lantbrukare från aktivister