facebooktwittermail d

Nya maskiner från Lännen och John Deere

Lännens nya M-serie får mellanmodell, skotarnyheter från Komatsu och en ny bandgrävare från John Deere. Här är veckans entreprenadnyheter!

FOTO: LÄNNEN

Nya maskiner från Lännen

En ny serie grävlastare från Lännen presenteras på den svenska marknaden inom kort. M-modellerna har bland annat Steg V-motorer och en uppdaterad display i förarhytten. De tidigare modellerna 8600 och 8800 har nu fått en mellanbror, 8700.

Samtliga maskiner i Lännens nya M-serie har samma Steg V-motor. I de två första ger den 108 kW, i 8800M 127 kW. Hydraulsystemet har förbättrats så att maskinen ska kunna jobba med lägre motorvarv för att minska utsläppen och förbättra ekonomin. Motorn är godkänd för att gå på HVO-diesel.

Lännen stärker nu också upp sin närvaro i Mälardalen genom ett nytt samarbete med Frewito AB i Bro.

FOTO: JOHN DEERE

Ny grävare från John Deere

John Deeres nya bandgrävare 200G ska enligt tillverkaren vara 11 procent mer bränsleeffektiv än storebror 210G utan att ge avkall på varken styrka eller produktivitet. Motorn är på 145 hästkrafter och hydraulsystemet förbättrat för att ge snabbare arbetscykler. Maskinen har också JD:s dubbelförslutna svänglagersystem som ska minska risken att damm eller vatten tränger in i känsliga delar.

FOTO: KOMATSU

Ny skotare från Komatsu

825 TX heter Komatsus nya 9-tonnare ska fylla tomrummet efter den tidigare storsäljaren 830 som försvann från marknaden 2015. Maskinen saknar traditionell ratt utan har i stället en fingerstyrd miniratt på höger armstöd. Det ska göra såväl hytten tystare som maskinen snabbare enligt tillverkaren. Den tidigare minstingen 835 som är på 11 ton och även 12-tonnaren 845 har också blivit uppgraderade. Den nya 825 och 835 har fått en ny ram som halverat spåravvikelsen mellan främre och bakre hjulparet, nu är den cirka två decimeter enligt tillverkaren. Det har skett utan att ramlängden förändrats eller att lastutrymmets längd påverkats.

Läs mer om Komatsus nya skotare här

FOTO: KOMATSU

Komatsu vässar skördaraggregat

Komatsu gör en uppdatering av skördaraggregatet S132. Bland annat är nu kapenenheten Constant Cut standard. Det ska enligt tillverkaren se till att sågmotorn inte övervarvas samt minska risken för kapsprickor. Aggregatet har också fått en ny rotator samt en ökad tiltvinkel. Ett nytt tillval är Find End Laser, en funktion som nollställer längdmätningen utan att ett nytt kap behöver göras.

FOTO: BERGMANN

Ny dumper från Bergmann

C805 är en ny kompaktdumper från den tyska tillverkaren Bergmann. Maskinen som är drygt 4,2 meter lång kan ta en nyttolast på 4,5 ton. Lastvolymen ligger 1,9 kubikmeter stryket mått. Dumpningshöjden är 98 centimeter. Motorn är en steg V-diesel från Kubota som ger 53 kW.

FOTO: MOSTPHOTOS

Kameror fick bukt med stölderna

När den danska entreprenören Barslund A/S fick det stora uppdraget att göra om E4:an utanför Ljungby till motorväg satsade man rejält på att förhindra diesel- och maskinstölder. Och det har fått effekt, visar en studie.

Läs mer här.