facebooktwittermail d

Här är vinnarna – årets bästa traktorer

Nu är tävlingen Tractor of the year 2022 avgjord och vinnare utsedda i fyra olika klasser. En av maskinerna har ATL precis provkört.

New Holland T6 180 Methane Power.
New Holland T6 180 Methane Power blev vinnare i hållbarhetskategorin. FOTO: HANS DAHLGREN

Två av traktorerna dök i år upp på prispallen för andra gången. Det är New Hollands gasdrivna T6.180 Methane Power som blir vinnare i hållbarhetskategorin. När kategorin infördes för två år sedan var det New Hollands prototyp på samma traktor som vann. Nu är maskinen den första serietillverkade gastraktorn.

I huvudkategorin ”Tractor of the Year 2022” är det John Deere 7R 350 Autopowr som tar hem bucklan i år. Den första gången 7R-serien tog hem segern var för tio år sedan. Då var det 7280R som blev årets traktor, och naturligtvis har mycket hänt med modellserien sedan dess.

John Deere 7R 350 Autopowr
John Deere 7R 350 Autopowr vann i huvudkategorin. FOTO: JOHN DEERE

Juryn framhåller särskilt teknologi, automatiska funktioner, utrymmet och komforten i hytten och arbetet i fält. Även hållbarhetsaspekter har tagits i beaktning och nämner bland annat John Deeres bränslegarantiprogram och funktionen EZ Ballast. Med den kan föraren, utan att lämna hytten, snabbt optimera traktorns vikt efter arbetsuppgift och därmed minska onödig markpackning eller slirning.

John Deere tog även hem segern i klassen för gårdstraktorer, ”Best Utility”, med modellen 6120M Autopowr. Den är utrustad med steglös transmission och den senaste tekniken för precisionsodling, samtidigt som det smidiga formatet innebär att den blir flexibel och fungerar bra till en rad olika sysslor på gården, inte minst körning med frontlastare.

Från alpområdena har det genom åren kommit en del traktorer med speciella egenskaper. I år går segern i klassen för specialtraktorer till österrikiska Reform Metrac H75 Pro. Den kan väl snarast klassas som redskapsbärare, med trepunkt och kraftuttag både fram och bak. Med hydrostatisk fyrhjulsdrift, fyrhjulsstyrning och låg tyngdpunkt är den väl anpassad för arbete i kuperad terräng.

Vinnarna offentliggjordes i år på Eima-mässan som pågår nu i italienska Bologna.

ATL TV: Vi provkör New Holland T6 180 Methane Power – världens första serietillverkade gastraktor