Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 16 oktober 2018

  De satsar på utveckling för vana företagare

  Ny skräddarsydd utbildning för etablerade företagsledare ska fylla ett tomrum i utbudet.

  – Deltagarna kommer från hela landet, från Västerbotten till Skåne, säger Birger Eriksson, Skogforsk.

   – Skogsvårdsföretagen har ökat från en handfull till närmare 900 registrerade bolag, sedan stora skogsbolag började leja ut skogsvården i stället för att sköta den själva, säger Birger Eriksson, Skogforsk.
  – Skogsvårdsföretagen har ökat från en handfull till närmare 900 registrerade bolag, sedan stora skogsbolag började leja ut skogsvården i stället för att sköta den själva, säger Birger Eriksson, Skogforsk. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Det är gott om utbildningar med fokus på nya företagare, men väldigt få riktar sig till den mer luttrade företagarens behov av kunskap och utbildning.

  Skogforsk satsar nu på en skräddarsydd kurs för etablerade skogsvårdsföretagare. Idé och upplägg har de fått från skogsvårdsföretagarna själva.

  – Vi fick frågan av en företagare som hade gått vår utbildning för nya företagare när han startade sitt bolag. Han sa ”Vi är några som kommit vidare och som skulle behöva en annan typ av utbildning”, berättar Birger Eriksson.

  Stort intresse

  För att undersöka intresset ringde man runt till andra etablerade skogsvårdsföretagare. Det bekräftade intresset.

  – Vi bjöd in dem till en diskussionsdag där vi pratade om vad de behövde och funderade över om vi kunde tillgodose behovet.

  Den nya kursen har premiär den 5-6 november. Bara första kurstillfället har ett förplanerat innehåll.

  – Det blir två dagar med ekonomi och omvärldsbevakning. Många funderar över vad som väntar oss i morgon, bland annat när det gäller arbetskraft och marknad. Det fanns också stort intresse för frågor kring äganderätt och hur man gör vid sammanslagning och försäljning av företag.

   Birger Eriksson är kursledare och en av initiativtagarna till den nya kursen.
  Birger Eriksson är kursledare och en av initiativtagarna till den nya kursen. FOTO: Skogforsk

  Bestämmer själva

  En eventuell fortsättning planerar deltagarna tillsammans.

  – När de träffats och känt på varandra, avgör de själva om de vill ses igen, och vad de vill göra då. Men vi hoppas att det blir fler gånger.

  För att möta deltagarnas önskemål, tog man hjälp av ett utbildningsföretag. De bidrar med sakkunskap inom företagsutveckling, och en jurist specialiserad på affärsjuridik.

  Skogforsk har även bjudit in personer med stor erfarenhet inom skogsnäringen som stöd i diskussionen. En stor del av kursen är erfarenhetsutbytet mellan kursdeltagarna.

  – Vi hoppas att de känner att de får svar på sina frågor och att det blir givande diskussioner även vid borden på lunchen och vid middagen.

  Olika förutsättningar

  När det gäller deltagarlistan spänner den över hela landet.

  – Jag tittade igenom anmälningarna nu och deltagarna kommer från många olika platser i Sverige, från Västerbotten i norr till Skåne i söder. Jag tror att det berikar, att de har olika erfarenheter och infallsvinklar beroende på var i landet de verkar, säger Birger Eriksson, Skogforsk.

  FAKTA

  Första tillfället kommer att innehålla:

  Omvärldsanalys för skogsvårdsföretag med ambitioner att utveckla sig själva och branschen.

  Ägarfrågor – värdering, köp och försäljning av företag.

  Gemensam utformning av kommande kursinnehåll.

  Kursen riktar sig till företagsledare som:

  Leder skogsvårdsföretag som passerat etableringsfasen och första tillväxtfasen

  Är erfarna, men inte färdigutvecklade som företagsledare

  Är utvecklingshungriga

  Har flerårig erfarenhet av att leda personal.

  Relaterade artiklar

  Till toppen