Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 24 maj 2018

  Ung VD: "Ok att vara dubbel kring metoo"

  – I början tänkte jag bara att "det här är ju överdrivet", sedan läste jag berättelserna och fick en klump i magen. Jag insåg att jag själv skulle kunna skriva #metoo, säger Emelie Jonstad, VD för Toles Maskin & Entreprenad.

   Emelie Jonstad med sin bror och kompanjon Rasmus Samuelsson.
  Emelie Jonstad med sin bror och kompanjon Rasmus Samuelsson. FOTO: Privat/Fotofabriken

  Hon är ung, tjej och VD för ett växande entreprenadföretag, en bransch som fortfarande är kraftigt mansdominerad.

  Att hon dessutom valt att adressera #metoo i företaget på sitt eget sätt, gör henne inte mer vanlig.

  – Jag tänker inte vara någon tjatig mamma som dödar allt som är roligt, men om det ska bli förändring så måste vi börja någonstans, säger Emilie Jonstad.

  Hon och hennes bror Rasmus Samuelsson startade entreprenadföretaget 2012.

  – Vi växte upp i lantbruk och när vi var klara med jobbet hemma, brukade vi hyra ut oss själva och köra maskin åt andra.

  Företaget växer

  Firman går bra, och har växt från maskinisttjänster, till att omfatta anläggning och helentreprenad inom till exempel fastighetsskötsel. Nu är de 12 åretruntanställda och 16 heltidsanställda i säsong med planer på att växa mer.

  Efter vittnesmålen i #metoo, lyfte hon frågan om hur man pratar med varandra inom företaget.

  – Jag är dubbel. Jag tycker att jargongen är rolig, och tar inte illa vid mig av grova skämt. Jag levererar lika många skämt själv och kan ha bidragit till att någon fått #metoo-känslor, därför är det viktigt att man blir medveten och kan be om ursäkt om någon tagit illa upp, säger Emelie Jonstad.

  Det handlar till exempel om att avväga tonen efter sällskapet.

  – Vi tänker mer på vad vi säger, till exempel när det är nyanställda eller kunder med. Man kan välja att skämta helt fritt med de man verkligen känner i andra sammanhang istället.

  Medvetenhet och högt i tak

  Hon vill framför allt ha en bra dialog inom företaget.

  – Jag tycker att man kan skämta om det mesta, men jag vet ju inte allt som har hänt dig. Alla ska känna sig trygga i att kunna säga till utan att det blir dålig stämning.

  – Det är ett tight gäng som jobbar hos oss, vilket har både för och nackdelar. Det gör att vi har roligt och att det är högt i tak, men också att någon kanske drar sig för att säga ifrån för att man inte vill ställa sig utanför gruppen, säger hon.

  Inte mottagarens ansvar

  Emelie Jonstad är positiv till att frågan har kommit ut i ljuset.

  – Jag tänkte ”stackars alla som varit med om allt det där” Sedan insåg jag att jag bara har tänkt att det är så här det är. Jag har låtit saker gå utan att säga ifrån. Till exempel när någon kladdat på mig på krogen.

  – Det är inte mottagarens ansvar, det är allas ansvar att vara medveten om gränserna. Så länge folk tänker på det, så kan man ha en bra diskussion. Jag tror att man måste våga vara dubbel, jag tycker både att jargongen är kul och att vi måste tänka till för att alla ska få ha roligt.

  Om Emelie Jonstad

  Är uppvuxen på gård utanför Norrköping.

  Var helt inställd på att hon skulle bli grisbonde när hon blev stor.

  Jobbade med att köra maskin på familjegården och åt granngårdarna, tillsammans med sin bror Rasmus, under uppväxten.

  Startade företag med sin bror för att köra maskin på entreprenad, men ändrade inriktning.

  Driver entreprenadföretag med 16 anställda och tar uppdrag inom bland annat anläggning och fastighetsskötsel.

  Relaterade artiklar

  Till toppen