Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 30 juli 2018

  Två amputationer i veckan på slakterier i USA

  Ny rapport visar att slakterianställda i USA lever farligt på jobbet. Varje månad drabbas 17 personer av olyckor som leder till antingen "sjukhusvistelse, amputationer eller förlust av ett öga".

   De som jobbar med att stycka nöt- och fläskkött löper sju gånger så stor risk att d förslitningsskador sju gånger vanligare än för genomsnittsarbetaren.
  De som jobbar med att stycka nöt- och fläskkött löper sju gånger så stor risk att d förslitningsskador sju gånger vanligare än för genomsnittsarbetaren. FOTO: Mostphotos

  Arbetare inom den amerikanska köttindustrin löper tre gånger så hög risk att drabbas av allvarliga skador jämfört med andra yrkeskategorier. För dem som jobbar med att stycka nöt- och fläskkött är förslitningsskador sju gånger vanligare än för genomsnittsarbetaren. Det visar statistik från USA:s motsvarighet till Arbetsmiljöverket, Occupational Safety and Health Administration (OSHA).

  Av statistiken, som tidningen The Guardian har tittat närmare på, framgår det att det inträffar 17 incidenter som OSHA klassificerar som allvarliga varje månad. Dit räknas händelser som leder till ”sjukhusvistelse, amputationer eller förlust av ett öga”.

  Under de 31 månader som statistiken innefattar inträffade det 270 olyckor som ledde till amputation, i de flesta falla av fingrar eller fingertoppar – men också några olycksfall som resulterade i förluster av händer, armar eller tår. Statistiken innefattar bara 22 av USA:s 50 delstater.

  Den dystra statistiken till trots så minskar antalet olyckor inom den amerikanska köttindustrin – enligt US Bureau of Labour Statistics har antalet rapporterade arbetsplatsolyckor inom den amerikanska slakterinäringen aldrig tidigare varit så få.

  LÄS OCKSÅ: Störst självmordsrisk bland amerikanska bönderLÄS OCKSÅ: 54-åring dog efter maskinolyckaLÄS OCKSÅ: Så många omkom i arbetsplatsolyckor inom jord och skog

  Relaterade artiklar

  Till toppen