Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 5 februari 2019

  Anställa i säsong - hungrig bransch söker tusentals

  I början av året brukar sommarens säsongsjobb tillsättas, men i år verkar många tveka. Det kan gynna en hungrig skogsnäring, som behöver tusentals sommarjobbare av alla de slag, för att mätta behoven.

   Mycket personal behövs i produktionen när skogsbranschen rekryterar sommarpersonal.
  Mycket personal behövs i produktionen när skogsbranschen rekryterar sommarpersonal. FOTO: Stora Enso

  Sviterna efter katastrofsommaren 2018 kan vara en trolig anledning till att man minskar, eller väntar med rekryteringarna.

  Med den arbetskraftsbrist som råder, är det hård konkurrens om sommarjobbarna och skogsföretagen tvekar inte. De söker stora mängder arbetskraft inom allt från skogsarbete till administration.

  Branschen står dessutom inför stora pensionsavgångar.

  – Det är stor konkurrens i dag, och det gäller att erbjuda arbetsformer och möjligheter till utveckling som lockar den kompetens vi behöver, säger Magdalena Hallberg, HR chef för Stora Enso i Sverige, och fortsätter.

  – När vi anställer är det viktigt att det är människor som vill lära och utvecklas. För de som vill finns stora karriärmöjligheter. Vi vill att alla medarbetare bidrar med input och idéer till hur vi kan utveckla vår verksamhet.

   De stora bolagen behöver säsongsanställa inom allt från administration till skogsarbete ute i fält.
  De stora bolagen behöver säsongsanställa inom allt från administration till skogsarbete ute i fält. FOTO: Stora Enso

  En chans att prova

  Storbolagen Stora Enso och Billerud Korsnäs, söker drygt tusen personer till sommarsäsongen. Branschen står dessutom inför stora pensionsavgångar och säsongsjobb är en bra ingång. Man får visa vad man har att erbjuda från både arbetsgivar- och arbetstagarhåll. Som arbetstagare får man prova att arbeta i företaget och arbetsgivaren får en chans att prova olika medarbetare under en längre tid.

  – Många av våra sommarjobbare har fått längre anställningar, säger hon.

   Sara Kvarfordh, kommunikationsansvarig Stora Enso Sverige.
  Sara Kvarfordh, kommunikationsansvarig Stora Enso Sverige. FOTO: Stora Enso

  Om man ska lyssna på trendspanarna, finns det mycket i skogsnäringen som kan locka milenniegenerationerna. Förnybarhet och innovation som bolagen satsar på, är något den nya arbetskraften lägger fokus på i valet av arbetsgivare.

  – Vi märker att yngre kandidater ofta ställer frågor kring hållbarhet under intervjuerna, säger Magdalena Hallberg.

  FOTO: Stora Enso

  Mångfald och gott ledarskap

  – Våra medarbetare har stora möjligheter till utveckling inom företaget. Bland annat har vi ett acceleratorprogram där vi samarbetar med start-up:s. Det ger oss nya insikter och kunskap som är värdefull i vår pågående transformationsresa, säger Sara Kvarfordh, Kommunikationsansvarig på Stora Enso i Sverige.

  FOTO: Stora Enso

  Att arbetet med jämställdhet i skogsnäringen fått en knuff ut i ljuset efter #metoo, har vi skrivit om tidigare. Även i rekryteringen får detta mer fokus i dag. Skogsnäringen är traditionellt mansdominerad, men många företag arbetar idag aktivt för en bättre balans och större mångfald.

  – Att försöka få fler kvinnor till företaget och öka mångfalden är något vi fokuserar mycket på. Det gäller även vår företagskultur. Vi investerar i att utveckla gott ledarskap eftersom vi ser att det har stor betydelse, säger Magdalena Hallberg.

  Här finns skogliga sommarjobb:

  Norrbotten

  Västernorrland

  Södra norrland

  Gävleborg

  Dalarna

  Värmland

  Örebro

  Halland

  Västergötland

  Östergötland

  Skåne

  Jobben är till exempel: Skogsarbete, produktion, mekaniskt och elektriskt underhåll, inköp, administration, magasin och utlastning, logistik, IT, kvalitet, laboratoriearbete.

  Det är stor variation i kraven på utbildning och erfarenhet. Olika jobb kräver allt från näst intill ingen förkunskap, till omfattande högskoleutbildning, som exempelvis ingenjörsexamen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen