Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 7 oktober 2019

  Han sparar tid med autostyrning

  Det var lite knöligt att komma igång, men sedan blev arbetet med harvning och sådd mer effektivt. Dessutom går det åt mindre gödsel, berättar Tomas Karlsson som använder autostyrning för sina traktorer.

   Ett stort teknikintresse fick Tomas Karlsson att investera i autostyrning. Resultatet blev kortare tid i traktorn.
  Ett stort teknikintresse fick Tomas Karlsson att investera i autostyrning. Resultatet blev kortare tid i traktorn. FOTO: Dataväxt

  Givetvis kallas han för Tösse, Tomas Karlsson som utgör den tredje generationen på Tössegården i Gösslunda utanför Lidköping. Där kämpar han med sitt lilla lantbruk vid sidan av heltidsarbetet som mekaniker på en lastbilsverkstad.

  Ett sätt att få mer gjort på kortare tid är att köra traktor med autostyrning, något som är ganska ovanligt för mindre växtodlingar. Och kanske hade Tomas Karlsson inte kommit på tanken om det inte varit för kusinen.

  – Han har ett mycket större lantbruk än jag och köpte autostyrning för några år sedan. Lite var det nog att jag kände att jag inte ville vara sämre. Och jag är ju väldigt teknikintresserad och brukar hjälpa honom med reparationer, så det var ju lika bra att jag köpte det också, för att kunna veta hur det funkar, säger han och småskrattar.

  För fem år sedan köpte Tomas Karlsson sin första autostyrning till en traktor och i våras installerade han ny autostyrning i ytterligare en. Båda gångerna köpte han enheterna från Dataväxt. Någon kurs behövs inte men det var ”lite knöligt” att komma i gång, säger han.

  Nu använder Tomas Karlsson autostyrning till alla moment förutom plöjning, för till det krävs en speciell plog som han inte har. Vitsen med autostyrning är att det ökar precisionen i odlingen.

  – Jag sår direkt med GPS:en, man harvar vartannat drag och sedan när man kör tillbaka så klarar man att ta det andra draget väldigt precist. En annan fördel är att det blir mycket mindre mista vid vändning, det gör säkert tio procent mer odlingsmark. 

  – När det gäller gödsling så blir det att man kör mindre omlott. Så det går åt mindre gödsel.

  Förmodligen räknar en stor eller medelstor gård hem investeringen snabbare än vad Tössegården, med 54 hektar odlingsmark, gör, tror Tomas Karlsson.

  – Jag vet inte riktigt om, eller hur mycket, jag tjänar på autostyrning men helt klart sparar det min tid eftersom jag inte behöver köra dubbelt. Jag ser väl inga nackdelar alls förutom kanske priset, det kostar ju en slant, säger Tomas Karlsson som gav ungefär 60 000 kronor för sin nya autostyrningsutrustning.

   Utrustningen på bilden heter GFX-750 och kan kombineras med olika typer av autostyrningar, till exempel EZ-Pilot (motor under ratten som styr mekaniskt) eller Autopilot (kopplas in på traktorns styrventiler och styr hydrauliskt).
  Utrustningen på bilden heter GFX-750 och kan kombineras med olika typer av autostyrningar, till exempel EZ-Pilot (motor under ratten som styr mekaniskt) eller Autopilot (kopplas in på traktorns styrventiler och styr hydrauliskt). FOTO: Dataväxt

  Autostyrning

  Autostyrning för traktorer består av tre enheter; en display (skärm) med GPS-mottagare som beräknar traktorns position och skapar körspår, ett styrsystem som automatiskt följer de körspår som displayen har skapat och korrektionssignaler, som rättar till de fel som uppstår när positionssignalerna färdas från satelliterna ner till mottagaren i maskinen.

  ATL har testat autostyrning – se tv-inslaget här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen