Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 22 april 2019

  Tipsen: Undvik olyckor i vårbruket

  En hektisk vårbrukstid kan lätt leda till olyckor. Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF, ger sina bästa tips för att undvika skador.

  – Det stora problemet är att man har väldigt bråttom med allting.

   I vårbrukstider är det vanligt att ta in extra hjälp från utomstående därför är det extra viktigt att se över säkerhetsrutinerna på gården.
  I vårbrukstider är det vanligt att ta in extra hjälp från utomstående därför är det extra viktigt att se över säkerhetsrutinerna på gården. FOTO: Torbjörn Esping

  Vårbrukssäsongen är en väldigt hektisk säsong för lantbrukare. Det är mycket som ska göras och tidspressen är enligt Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF, en av orsakerna till de många olyckor som uppstår i samband med vårbruket.

  – Det stora problemet är att man har väldigt bråttom med allting. När det ska gå snabbt gör man gärna saker överilat. Saker som man inte skulle ha gjort om man var i en normal situation eller om man tagit sig tid att tänka efter, säger han.

  Stanna upp och fundera

  För att undvika olyckor är det enligt Drottja viktigt att stanna upp och tänka på om det inträffat några tillbud eller olyckor tidigare år och sätta upp en plan för hur man kan undvika liknande händelser i år.

  – Det finns anledning att stanna upp och fundera på ”hur har jag gjort tidigare” och dra lärdom av det. Det finns alltid delar att förbättra.

  Kan du ta upp något exempel?

  – Om du hoppar ur traktorn lite slarvigt går det kanske bra första gången, en annan gång kan du halka och stuka foten och nästa gång bryter du benet. Det kan vara när man ska ta sig från ett ställe till ett annat och inte tänker ”hur tar jag mig dit säkert” utan ”hur tar jag mig dit snabbast”. Det finns anledning att fundera över de här sakerna.

  Granska arbetsmiljön

  I vårbrukstider är det vanligt att ta in extrahjälp från utomstående och enligt Anders Drottja är det därför extra viktigt att se över säkerhetsrutinerna på gården och göra en skyddsrond.

   ”Det stora problemet är att man har väldigt bråttom med allting. När det ska gå snabbt gör man gärna saker överilat”, säger Anders Drottja, krisberedskapsansvarig LRF.
  ”Det stora problemet är att man har väldigt bråttom med allting. När det ska gå snabbt gör man gärna saker överilat”, säger Anders Drottja, krisberedskapsansvarig LRF. FOTO: Ann Lindén

  – Man blir lätt hemmablind om man varit på gården länge. Därför är det bra om man tar hjälp av en person som kommer utifrån när man kollar på arbetsmiljön. Det är bra både för lantbrukaren själv och för de anställdas skull.

  Vilken typ av olyckor är vanligast under vårbruket?

  – Trafikolyckor och klämskador är vanligt. Den här typen av olyckor sker året runt, men eftersom det är mer aktivitet så här års blir det också fler olyckor.

  Här är råden för att undvika olyckor under vårbruket

  #1 Använd reflex och belysning – du måste synas.

  När man åker i väg med sina traktorer och redskap ska man se till att ha ordentliga reflexer och belysning för att försäkra sig om att man syns och ser själv. De du inte ser, ser inte dig.

  – Även om man åker i väg på morgonen när det är ljust kan det hinna bli mörkt innan man ska åka hem igen. Att köra utan reflexer och belysning innebär en stor risk för medtrafikanter, säger Anders Drottja.

  #2 Ta dig tid att stanna upp och reflektera.

  Tänk igenom ditt arbete och låt inte stressen över att hinna med så mycket som möjligt så fort som möjligt påverka ditt omdöme. Reflektera över tillbud som inträffat tidigare och hur du kan göra för att undvika en liknande situation.

  #3 Ta hänsyn till de du arbetar med

  Anders Drottja säger att vårbruket är en tid då flera lantbrukare tar hjälp av både ungdomar i familjen och pensionerade föräldrar. Därför är det extra viktigt att ta hänsyn till de som jobbar.

  – Den här tiden på året arbetar ofta både skolungdomar och äldre med vårbruket när det behövs en extra hand. Då är det extra viktigt att anpassa arbetstempot för att förebygga olyckor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen