Tips till dig som ska köpa in personlig skyddsutrustning
När ska personlig skyddsutrustning köpas in – och vad ska köpas in? ATL reder ut vilka regler som finns.
– Arbetsgivaren ska alltid göra en riskbedömning. Företaget behöver sedan tillhandahålla skyddsutrustning som skyddar mot de risker som har identifierats, säger AnnSofie Kero som är sakkunnig på Arbetsmiljöverket.
Personlig skyddsutrustning kan vara en skyddsoverall för personal som ska bespruta grödor, skyddshandskar till de som hanterar kemikalier eller skor med tåhätta om det finns risk att personalen skadar fötterna. Som namnet antyder så är utrustningen personlig och ska provas ut åt varje medarbetare.
Ta reda på risknivå
Det gäller att ta reda på rätt risknivå: använder du skyddsutrustning för en högre nivå än den som behövs kan det ställa till problem.
– Företaget ska ha rätt skyddsutrustning som anpassas efter de risker som finns på arbetsplatsen och det arbete som ska utföras. Ju högre skyddsnivå ett företag har desto tätare blir exempelvis skyddskläder mot kemikalier, vilket kan leda till onödigt hög värmebelastning, säger AnnSofie Kero.
Om fler skydd ska användas gäller det att vara uppmärksam. Till exempel kan skyddsglasögon påverka hörselskyddens skyddseffekt om skalmarna trycker ut hörselskydden så att det blir en glipa.
Får man trycka företagets logotype på utrustningen?
– Det är upp till arbetsgivaren. Trycket får inte påverka skyddsutrustningen så att skyddet blir sämre. De företag som säljer dessa produkter är duktiga och vet hur det går att trycka på logotyper, säger AnnSofie Kero.
Vad händer om en medarbetare inte tycker att arbetsgivaren har gjort rätt riskbedömning?
– Då får man vända sig till skyddsombudet som får ta upp frågan med riskbedömning och inköp av personlig skyddsutrustning med arbetsgivaren.
Bruksanvisning ska medfölja
All personlig skyddsutrustning ska vara CE-märkt och en bruksanvisning på svenska ska medfölja.
Det finns inga lagkrav på att spara bruksanvisningarna. Men i bruksanvisningen hittar du tvättråd, information om hur du kontrollera utrustningen och när den ska bytas ut.
Sätter du in bruksanvisningarna i en pärm kommer företaget att kunna ta hand om utrustningen på rätt sätt.
Skillnad på arbetskläder och personlig skyddsutrustning
Arbetskläder skyddar inte mot någon risk eller fara, utan mot bland annat smuts. Arbetskläder regleras inte via Arbetsmiljöverket utan via kollektivavtalet.
Mer information
Läs mer på Arbetsmiljöverkets webbplats.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.