Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 22 mars

  Svårare än vanligt att planera inför årets arbetstoppar

  God planering, ordning och reda och koll på regelverket. Så lyder experternas tips för att klara arbetstopparna – både de väntade och de oförutsedda.

   – Det är så här års som du ska se till att serva alla maskiner så att du slipper det när du har som mest att göra, säger Jörgen Gustavsson, förbundsombudsman vid Kommunal. Arkivbild.
  – Det är så här års som du ska se till att serva alla maskiner så att du slipper det när du har som mest att göra, säger Jörgen Gustavsson, förbundsombudsman vid Kommunal. Arkivbild. FOTO: Lars Lindqvist/DN/TT

  Arbetstoppar finns inom alla branscher. Men få är så svåra att förutse som de inom de gröna näringarna, där vädret styr mycket av verksamheten. När det som nu dessutom kan vara extra svårt att hitta personal är förberedelserna ännu viktigare.

  ATL ringde upp arbetsgivarorganisationen Gröna Arbetsgivare och fackförbundet Kommunal för att ta reda på deras bästa tips.

  – Det är många gårdar som klarar av arbetstopparna jättebra, säger Jörgen Gustavsson, förbundsombudsman vid Kommunal och fortsätter:

  – Bra planering är A och O för att lyckas. Det är till exempel så här års som du ska se till att serva alla maskiner så att du slipper det när du har som mest att göra, säger han.

  Han tipsar också om att beställa hem reservdelar och annat som behövs.

  – Se till att det är ordning och reda i verkstaden, att verktyg och annat hänger på rätt plats så att du och dina anställda inte behöver leta efter skiftnycklar och annat, säger Jörgen Gustavsson.

   Jörgen Gustavsson, förbundsombudsman Kommunal.
  Jörgen Gustavsson, förbundsombudsman Kommunal. FOTO: Kommunal

  Coronasmittan försvårar planeringen

  Även att ha bra rutiner när man anställer personal är viktigt. Inte minst nu, när många kan känna en oro för hur coronasmittan påverkar tillgången på arbetskraft.

  – Under normala förhållanden kan det vara svårt att förutse arbetstoppar inom lantbruket, men som läget är nu är det helt omöjligt att sia om behovet den närmaste tiden. Vi befinner oss mitt i en av de största kriserna på mycket länge och i en bransch som är extremt beroende av personal under vissa tider av året kommer det att bli problematiskt. Vi måste nu alla hjälpas åt att försöka hitta lösningar så att det svenska lantbruket kan fortsätta att leverera sina produkter, men det är viktigt att förstå att lagar och kollektivavtal gäller som vanligt, säger Lena Andersson, lantmästare på Gröna Arbetsgivare.

  Hon råder den som anställer att vara noga med avtalen.

  – Det är inte roligt när någon ringer upp och frågar mig hur en person är anställd. Då är det för sent. Mitt bästa tips är att vara överens från början, säger Lena Andersson, lantmästare på Gröna Arbetsgivare och fortsätter:

  – Skriv anställningsavtal där lön, anställningsform och hur länge anställningen varar framgår. Anställningsavtalen går att förbereda långt i förväg så att du bara kan fylla i de sista uppgifterna när du vill anställa en person. Det spar tid när du har mycket att göra.

  Har du skrivit ner rutiner och allmänna regler så slipper du tjafs, menar hon.

  – Skriv ner arbetstider, vad som gäller med mobiltelefon, rökning och raster. Det ska finnas färdiga regler så att alla vet vad som gäller. Vet de anställda vilka förväntningar som finns så känner de sig trygga, är de trygga så gör de ett bra jobb.

   Lena Andersson, Gröna Arbetsgivare.
  Lena Andersson, Gröna Arbetsgivare. FOTO: Erik Thor

  Kom ihåg dygnsvilan

  Enligt kollektivavtalet är dygnsvilan 11 timmar och alla anställda ska ha 36 timmar sammanhängande veckovila. I sällsynta fall går det att göra undantag för de som arbetar inom växtodling.

  Relaterade artiklar

  Till toppen