Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 17 oktober 2020

  Stor satsning på skogsjobb till långtidsarbetslösa

  Snart startar Skogsstyrelsen projektet Naturnära jobb, en satsning som ska hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden.

   Naturvårdande skötsel i naturreservat är ett exempel på arbetsuppgifter som deltagarna i projektet Naturnära jobb får lära sig.
  Naturvårdande skötsel i naturreservat är ett exempel på arbetsuppgifter som deltagarna i projektet Naturnära jobb får lära sig. FOTO: Pär Fredin/TT

  I år när arbetslösheten har ökat i kölvattnet av covid-19 satsar regeringen 150 miljoner kronor på projektet Naturnära jobb. Deltagarna får lära sig enklare arbetsuppgifter i naturreservat, exempelvis naturvårdande skötsel och att sätta ut fällor för granbarkborrar. Sveriges geologiska undersökning, SGU, får hjälp att kapa borrör efter statliga provborrningar.

  – Deltagarna får lära sig hur det fungerar på en svensk arbetsplats och att arbeta utomhus, de lär sig svenska snabbare, säger Fredrik Silfwerbrand som är ansvarig för Naturnära jobb på Skogsstyrelsen.

  I vårändringsbudgeten avsattes totalt 150 miljoner kronor till projektet och när finansminister Magdalena Andersson (S) nyligen presenterade budgeten för 2021 stod det klart att ytterligare 180 miljoner kronor avsätts nästa år. Planen var att ha 608 deltagare i projektet i höst, men på grund av coronapandemin har antalet dragits ner till 340.

  Beslutet kant ändras

  Smittrisken gör att antalet personer i bussar och arbetsbodar måste minskas ner. Men beslutet kan komma att ändras.

  – Vi har precis fått reda på att projektet kommer att fortsätta nästa år och vi ser över om vi kan hyra in fler fordon och bodar, eller om vi kan utöka till fler platser i landet, säger Fredrik Silfwerbrand.

   Fredrik Silfwerbrand, Skogsstyrelsen.
  Fredrik Silfwerbrand, Skogsstyrelsen. FOTO: Skogsstyrelsen

  Naturnära jobb är en väl beprövad arbetsmarknadsåtgärd.

  Hur många av deltagarna har fått jobb i tidigare projekt?

  – Allt från 10 procent till 60 procent har fått jobb, säger Fredrik Silfwerbrand.

  Förra gången gick det dock inte så bra. Då fick Skogsstyrelsen avsluta projektet abrupt, efter att alla projektpengar strukits i den statsbudget som röstades igenom i riksdagen efter valet 2018.

  Under 2013-2015 deltog totalt 2 090 personer och 20 procent kom ut i arbetslivet efter projektet. I lokala projekt har 60 procent fått jobb.

  – Vi vill att deltagarna ska komma i kontakt med lokala entreprenörer för att kunna presentera sig och eventuellt få jobb den vägen, säger Fredrik Silfwerbrand.

  Samordnas av Skogsstyrelsen

  Satsningen Naturnära jobb samordnas av Skogsstyrelsen som får huvuddelen av projektpengarna. Övriga som medverkar är Sveriges geologiska undersökning (SGU), Naturvårdsverket, Arbetsförmedlingen och landets 21 länsstyrelser.

  Vill du få tag på arbetskraft? Här kan du läsa mer om projektet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen