Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 12 oktober 2017

  Stor brist på växtagronomer

  Hushållningssällskapet har svårt att hitta rätt kompetens när de ska rekrytera. Just nu råder stor brist på bland annat växtagronomer.

   Som växtagronom kan man arbeta till exempel som odlingsrådgivare.
  Som växtagronom kan man arbeta till exempel som odlingsrådgivare. FOTO: MOSTPHOTOS

  Det är så ont om kompetens att man sökt arbetskraft utomlands. Hushållningssällskapet menar att kompetenshöjningen har varit ett problem de senaste åren och SLU har haft svårt att fylla de 35 studieplatserna.

  Elin Almén går på agronomprogrammet vid SLU och berättar om utbildningen på SLUs blogg.

  Hon är mycket nöjd med utbildningen och har stora förhoppningar på sitt framtida jobb.

  – Nu är jag inne på 2:a året på mark/växtagronomutbildningen och tiden går väldigt fort! De roligaste kurserna vi läst hittills är nog ”fältkurs i växtproduktion” eller ”floristik och entomologi”, säkert för att dessa kurser är mer praktiska och man förstår vad man kommer ha för användning av allt vi lärt oss.

  FOTO: PRIVAT

  Bra med program

  Man kan läsa lösa kurser och få liknanade kunskap, men Elin Almén är nöjd att få ett planerat program.

  ”Det som jag tycker är så bra med att gå ett program är att det redan är någon som har bestämt vilka kurser jag ska läsa för att kunna titulera mig som agronom. När man tar examen efter 5 år har man kammat hem både en kandidatexamen i biologi, en yrkesexamen (agronomexamen) samt en masterexamen” skriver hon.

  – Vi har läst mycket kemi och grundkurser i biologi och läser just nu mikrobiologi, cellbiologi och genetik. Områden som man inte tror man kommer ha användning av i framtiden men som är väldigt intressanta och ger oss väldigt bred grundkunskap, säger Elin Almén till ATL.

  Växtagronom

  Som mark/växtagronom kan du jobba både i Sverige och övriga världen som rådgivare, forskare, handläggare och med utvecklingsfrågor på statliga verk och i både nationella och globala organisationer.

  Fakta: SLU

  Utbildning till Växtagronom SLU

  Programmets omfattning: år, 300 hp

  Studiestart: Uppsala 3 sep 2018

  Studieform: Normal

  Studietakt: Heltid

  Antal studieplatser: 35

  Anmälan senast: 16 apr 2018

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen