Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 10 oktober

  Sökes: Fler mejeritekniker

  Letar du efter nytt jobb? Utbildningen till mejeritekniker är en bred utbildning och är en bra språngbräda för att få utvecklande jobb inom mejeribranschen.

   På Arla arbetar 1300 personer inom produktionen. Knappt fem procent är utbildade mejeritekniker och på sikt vill Arla öka den andelen till tio procent.
  På Arla arbetar 1300 personer inom produktionen. Knappt fem procent är utbildade mejeritekniker och på sikt vill Arla öka den andelen till tio procent. FOTO: Arla

  Det råder stor brist på utbildade mejeritekniker och därmed är det enkelt att få en anställning. Nio av tio som går yrkesutbildningen till mejeritekniker får jobb inom branschen.

  I dag är tillverkningen på mejerierna tekniskt avancerad med hög andel automation. Det behövs kunskap i mejeriproduktion, livsmedelssäkerhet, mikrobiologi och kemi, inom vissa yrkesroller även kunskap inom sensorik – det vill säga smak- och doftupplevelser.

  Arla vill anställa fler mejeritekniker och uppmanar även sin befintliga personal att söka in till utbildningen:

  – I år har vi anställda från sex mejerier som har blivit nominerade att gå utbildningen och de får lön under tiden, säger Maria Lund, som arbetar på Arla och är utbildningsansvarig mot mejeriverksamheten.

   Maria Lund, Arla.
  Maria Lund, Arla. FOTO: Arla

  Mejeriteknikprogrammet är en yrkesutbildning där teori och praktik varvas, som student har du rätt till studiemedel från CSN. Utbildningen är på 18 månader inklusive en praktik på sex månader. Den teoretiska utbildningen sker i Götene och den praktiska delen av utbildningen sker i Danmark, eftersom det inte finns någon passande anläggning i Sverige:

  – De har en fantastisk skola i Danmark med ett övningsmejeri där studenterna får lära sig framställa mejeriprodukter, säger Maria Lund.

  Studenterna får resa, mat och boende betalt under tiden i Danmark. Det är mejeriet där studenterna gör sin praktik som betalar; allt enligt en branschöverenskommelse.

  I Sverige finns det 18 utbildningsplatser på yrkesprogrammet.

  – Vi har väldigt få utbildningsplatser i Sverige, men det är ändå svårt att fylla alla platser. Om vi jämför med Danmark, som är ett mindre land, så tar de in 60 studenter per år till sin treåriga utbildning till mejeritekniker, säger Maria Lund.

  Efter avslutad utbildning kan studenterna söka jobb inom produktion som processoperatör, i mejerilaboratorium, på en underhålls- eller förpackningsavdelning. För många chefsjobb som till exempel teamledare krävs en mejeriteknikexamen.

  Nästa kursstart hösten 2021

  Yrkeshögskoleutbildningen till mejeritekniker ges i Götene och på Kold College i Odense, Danmark. Nästa kursstart är i augusti 2021.

  Mer information finns hos Lernia.

  Relaterade artiklar

  Till toppen