Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 31 december 2017

  SLU får nytt jobb av FN

  Det svenska lantbruksuniversitetet ska ta fram en manual och utbilda djurhälsopersonal i tre världsdelar, om hur man motverkar antibiotikaresistens.

   Nära samarbete mellan lantbruk, myndigheter och forskare ligger bakom Sveriges låga antibiotikaanvändning enligt SLU.
  Nära samarbete mellan lantbruk, myndigheter och forskare ligger bakom Sveriges låga antibiotikaanvändning enligt SLU. FOTO: Mostphotos

  Det är FN:s Livsmedels- och lantbruksorganisation (FAO), som gett SLU uppdraget.

  Syftet är att minska överanvändning och felanvändning av antibiotika och därigenom motverka utbredningen av antibiotikaresistens i regionerna.

  – Sverige har ett mycket högt anseende internationellt inom området god djurhälsa och låg antibiotikaanvändning. Det är bland annat därför FAO vände sig till oss, säger SLU:s vicerektor för internationella relationer Ylva Hillbur i ett pressmeddelande.

  Det är modellen med nära samarbete mellan lantbruk, myndigheter och forskare som enligt SLU gjort att Sverige kommit så långt och använder så lite antibiotika. Som ATL tidigare skrivit är det dock fortfarande stora skillnader även inom Europa. 2016 gav Spanien, Cypern och Italien cirka 40 gånger så mycket antibiotika som Norge, där användningen var lägst.

  – Att SLU fått detta viktiga FN-uppdrag är ett erkännande av såväl vår kompetens som vår långsiktighet i internationella samarbeten, säger Ylva Hillbur.

  Uppdraget kommer att ledas av professor Ulf Magnusson från SLU Global, universitetets enhet för globalt samarbete.

  Relaterade artiklar

  Till toppen