Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Så tar du hand om nyanställda utan erfarenhet

  Högsäsong men brist på utländska säsongsarbetare – så ser det ut på många håll i landet i år. När nya och oerfarna medarbetare ska ut i arbetslivet krävs det lite mer av dig som arbetsgivare. ATL har samlat de bästa tipsen.

   Gräslök har en strykande åtgång inför sommaren. Då behövs det personal till odlingarna (arkivbild).
  Gräslök har en strykande åtgång inför sommaren. Då behövs det personal till odlingarna (arkivbild). FOTO: Emma Larsson

  Har du lyckats lösa högsäsongens personalbrist med nyanställda som inte har någon tidigare erfarenhet från de gröna näringarna? ATL ringde upp Fredrik Gunnarsson, chef för Skogsstyrelsens arbetsmarknadsuppdrag, som i många år har arbetat med att just få oerfarna medarbetare att finna sig till rätta inom skogsbranschen.

  – Det kommer att ta tid innan allt flyter på och det kommer inte att gå smärtfritt. Har du möjlighet att ta in en arbetsledare som har erfarenhet kan det vara en stor vinning, säger Fredrik Gunnarsson.

  Tydligt regelverk

  Det är viktigt att berätta vilka spelregler som finns på arbetsplatsen och vad som förväntas av medarbetarna. Skriv gärna ner vad som gäller och dela även ut all information skriftligt, fortsätter han.

  – Tänk på att det som är självklart för dig som arbetsgivare inte är självklart för medarbetare som till exempel har varit långtidsarbetslösa. Vissa har kanske aldrig haft något riktigt jobb tidigare och behöver vägledning.

   Skogsstyrelsen har i många år drivit projekt för att få in långtidsarbetslösa och nyanlända på arbetsmarknaden, nyligen beviljade regeringen pengar till ett nytt projekt som Fredrik Gunnarsson är ansvarig för.
  Skogsstyrelsen har i många år drivit projekt för att få in långtidsarbetslösa och nyanlända på arbetsmarknaden, nyligen beviljade regeringen pengar till ett nytt projekt som Fredrik Gunnarsson är ansvarig för. FOTO: Skogsstyrelsen

  Det du som arbetsgivare behöver vara tydlig med är följande:

  1. Kom i tid.

  En sådan enkel sak som att komma i tid behöver du informera om.

  2. Rätt kläder för arbetet som ska utföras

  Du behöver hjälpa personalen så att de vet vilka kläder som de behöver ta med sig. Är det soligt kan en keps/mössa passa, regnar det så behövs kanske gummistövlar och torrt ombyte.

  3. Lunch

  Om man aldrig tidigare har haft ett jobb vet man inte hur det går till med lunch. Ska de anställda ta med matlåda? Går det att köpa lunch? Hur är det med fika och mellanmål?

  4. Eget ansvar

  Var tydlig med vad du förväntar dig av de som arbetar hos dig. Om du vill att medarbetarna tar eget ansvar behöver du berätta för dem vad det innebär.

  5. Ha kul på arbetsplatsen

  – Visst ska medarbetarna vara med och bidra till produktionen, men det är jätteviktigt att du ser till att ni har kul på jobbet, säger Fredrik Gunnarsson.

  – När medarbetarna har kul på jobbet så trivs de och i förlängningen gör de ett bättre jobb.

  Kom ihåg!

  Innan du nyanställer behöver du även själv kontrollera vilka föreskrifter och regler som gäller avseende arbetsmiljön.

  Relaterade artiklar

  Till toppen