Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 28 februari

  Många positiva effekter med digitala årsmöten

  Som ett resultat av pandemin väljer många bort fysiska möten och håller sina årsmöten digitalt. ATL listar vad som gäller och samlar de bästa tipsen för lyckade digitala möten.

   Antalet digitala möten har ökat kraftigt under coronapandemin.
  Antalet digitala möten har ökat kraftigt under coronapandemin. FOTO: Jessica Gow/TT

  Även om den gemensamma fikan och samvaron i pauserna uteblir, är digitala mötena inte bara av ondo.

  – Vi ser att det kommer fler deltagare på mötet än om det hade varit fysiskt. Det blir också en bredare och nyfiken debatt. Nya röster kommer till tals på mötena, säger Johan Groth, professionell mötesordförande som hjälper organisationer att arrangera bra möten.

  Men de digitala mötena kräver mer förberedelser än fysiska möten.

  – Du kan inte improvisera på ett digitalt möte, utan du behöver förbereda dig för att det ska bli ett bra möte, säger Johan Groth.

   Johan Groth.
  Johan Groth. FOTO: Gog AB

  Förberedelser och tester viktiga

  Ett tips är att styrelsen har egna förberedelsemöten för att kontrollera tekniken. Går det att få upp presentationen eller spela upp korta presentationsfilmer? Hur ska ni räkna rösterna, hur lång tid ska varje punkt ta?

  – Det är även bra att bjuda in till ett testmöte två eller tre dagar före mötet där deltagarna kan logga in och testa tekniken, säger Johan Groth.

  Kommer de digitala årsmötena att leva kvar efter pandemin?

  – Ja det tror jag till 100 procent. I framtiden kommer vi att varva digitala möten med fysiska möten beroende på vilka frågor vi har på agendan, säger Johan Groth.

  Råd och regler – Johans Groths bästa tips

  Får vi ha en digital bolagsstämma?

  – Ja, nu får ni det, tack vare lagen (2020:198) om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor som riksdagen beslutade om våren 2020.

  Hur gör vi om det blir jämna omröstningar?

  För att underlätta röstningsförfarandet går det att använda digitala omröstningsverktyg. Johan Groth tipsar om VotIT, Votely och Suffra.

  Hur hanterar vi deltagare som ställer många frågor?

  – Skriv en arbetsordning för mötet. Bestäm i förväg hur många replikskiften som ni godkänner innan ni går till röstning.

  Får vi ha årsmötet via telefon?

  – För mindre organisationer är det en jättebra lösning. Använd er av en telefontjänst för möten. Skicka ut materialet i förväg, det går även att dela dokument på nätet så att alla ser samma material.

  Vilka digitala plattformar är bra för videomöten?

  – Många använder Zoom och Teams.

  Lästips!

  Digitala årsmöten – tips för demokratiska och inkluderande möten av Anna Bergkvist och Johan Groth (Idealistas förlag), 2021.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen