Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 24 maj

  Så löser du semesterplaneringen

  Har du svårt att få ihop semesterplaneringen på grund av coronapandemin? ATL reder ut hur semesterreglerna fungerar.

   Coronautbrottet och covid-19 är inte en frisedel för att återkalla semester. Däremot kan det leda till att enskilda företag har fog för att återkalla en viss semesterledighet, menar Gröna arbetsgivare. Arkivbild.
  Coronautbrottet och covid-19 är inte en frisedel för att återkalla semester. Däremot kan det leda till att enskilda företag har fog för att återkalla en viss semesterledighet, menar Gröna arbetsgivare. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  – Vi har fått en del frågor om semesterregler från arbetsgivare inom de gröna näringarna. Vårt råd är att försöka komma överens med de anställda och tillsammans diskutera ett upplägg för att kunna klara av verksamheten under semestertiderna. I annat fall råder vi arbetsgivarna att i dessa osäkra tider vänta så länge som möjligt med att bevilja semestrarna, säger Bengt Johansson som är chefsjurist på Gröna arbetsgivare.

  Besked om semester ska som regel lämnas två månader innan den påbörjas, men om det finns särskilda skäl kan det lämnas senare. Om du inte har beviljat semestern har du större möjlighet att flytta på semestrar så att verksamheten i ditt företag kan fortgå.

   Bengt Johansson, chefsjurist Gröna arbetsgivare.
  Bengt Johansson, chefsjurist Gröna arbetsgivare. FOTO: Gröna arbetsgivare

  Viss ledighet kan återkallas

  Coronautbrottet och covid-19 är inte en frisedel för att återkalla semester. Däremot kan effekter orsakade av pandemin leda till att enskilda företag faktiskt har fog för att återkalla en viss semesterledighet. Men arbetsgivaren måste först och främst försöka att lösa bemanningen på annat sätt, till exempel genom att beordra övertid eller att ta in extra personal. 

  Om till exempel stora delar av personalen som skulle ha jobbat under semesterperioden är sjuka och det inte går att få tag på vikarier, så menar Gröna arbetsgivare att det kan finns fog för att återkalla beviljad semester.

   Jörgen Gustavsson, förbundsombud vid Kommunal.
  Jörgen Gustavsson, förbundsombud vid Kommunal. FOTO: Kommunal

  Fackförbundet Kommunal är mycket mer restriktiv i sin bedömning.

  – Vi menar att arbetsgivare endast ska dra in en beviljad semester om absolut alla andra alternativ är uttömda. De anställda behöver semestern för att vila upp sig och dessutom finns säkert en semesterplanering inom familjen som kan förändras vid indragen semesterperiod, säger Jörgen Gustavsson, förbundsombud vid Kommunal.

  Återkalla semester – så funkar det

  Om du tvingas återkalla beviljad semester kan du bli betalningsskyldig för de utlägg dina anställda haft. Har en anställd till exempel hyrt ett hus och inte kan få tillbaka hyran är du som arbetsgivare skyldig att betala dessa omkostnader.

  Enligt semesterlagen har de anställda rätt till fyra veckors sammanhängande semester juni-augusti. I vissa kollektivavtal för gröna näringarna är semesterperioden förlängd och det är inskrivet att personalen endast har rätt till tre veckors sammanhängande semester under perioden 15 maj–15 september.

  Relaterade artiklar

  Till toppen