Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 19 april

  Så blir du en mer attraktiv arbetsgivare

  Saknar du personal? Eller är du en av dem som vill börja jobba inom de gröna näringarna? ATL har tagit reda på hur både arbetsgivare och arbetssökande kan bli framgångsrika i jobbmatchningen.

   Det gäller att arbeta långsiktigt och strategiskt för att vara en attraktiv arbetsgivare – även i lantbruket.
  Det gäller att arbeta långsiktigt och strategiskt för att vara en attraktiv arbetsgivare – även i lantbruket. FOTO: Stefan Bennhage / TT

  Många företagare saknar i dag arbetskraft och med rådande coronapandemi blir det än svårare när många länder har stängt sina gränser. ATL har pratat med Annika Bergman som är verksamhetsledare för jobbsajten Gröna Jobb för att höra hennes bästa tips till företagare som söker personal:

  – Som arbetsgivare är det viktigt att du gör dig attraktiv på arbetsmarknaden för att säkra de resurser du behöver, i det här fallet anställda, säger Annika Bergman.

  Långsiktigt arbete

  Att arbeta med sin attraktionskraft som arbetsgivare är ett långsiktigt och strategiskt arbete. Det räcker inte med att uppfylla baskraven som schysst personaltoalett, omklädningsrum, anställningsavtal och lön enligt avtal.

  – Du behöver fundera på vad du kan erbjuda. Arbetsmarknaden är som alla andra marknader. Vad är ditt erbjudande?

   Annika Bergman, verksamhetsledare för Gröna Jobb.
  Annika Bergman, verksamhetsledare för Gröna Jobb. FOTO: Alexander von Sydow

  Något som ökar din attraktionskraft som arbetsgivare, menar Annika Bergman, är om det finns möjlighet till kompetensutveckling, gemensam frukost, personalbostäder, roliga aktiviteter med jobbet eller kanske möjlighet till stallplats eller ett schema som tillåter anställda att rida mitt på dagen.

  – Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Annika Bergman.

  Tipsen för dig som söker jobb

  Den som söker jobb inom jord- eller skogsbruk har ganska stor chans att få komma på arbetsintervju, då det råder arbetsbrist inom de gröna näringarna. Men väl på intervjun – hur gör du bäst för att visa att du verkligen vill ha jobbet?

  Här är jobbsajten Gröna Jobbs bästa tips:

  • Kom i tid.

  • Visa intresse för arbetsplatsen. Ställa gärna frågor så att du vet vad det innebär att arbeta hos arbetsgivaren. Vilka tider gäller? Vad förväntas av dig?

  • Ha en positiv attityd till arbetet. Visa att du är en person som vill vara på jobbet och att du är intresserad. Inställningen till arbetet är oftast viktigare än den formella kompetensen inom många basyrken.

  Hur ska jag klä mig när jag ska på arbetsintervju?

  Du förväntas inte komma i arbetskläder eller gummistövlar utan sätt på dig helt vanliga kläder. Men ta inte på dig de finaste kläderna, det kan hända att de vill visa dig runt på arbetsplatsen.

  Behöver du stövlar för en rundvandring till exempel så får du låna ett par på plats.

  Relaterade artiklar

  Till toppen