Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 25 maj

  Ordning och reda - då lockar du framtidens medarbetare

  Hög lön och bra semestervillkor, är det något som framtidens medarbetare uppskattar? Faktiskt inte: ordning och reda på arbetsplatsen är viktigare.

  FOTO: Collage ATL

  Hur tänker framtidens medarbetare? Ja, det är inte alltid lätt att gissa. Ungdomar är framtidens medarbetare och därmed en viktig grupp att förhålla sig till. ATL har tagit reda på vad det är som får dem att trivas på jobbet.

   ”Lön har aldrig varit en drivkraft för mig. Jag har valt den här branschen för att jag gillar att arbeta med jordbruk”, säger Samuel Gustavsson.
  ”Lön har aldrig varit en drivkraft för mig. Jag har valt den här branschen för att jag gillar att arbeta med jordbruk”, säger Samuel Gustavsson. FOTO: Magnus Gustavsson

  – Det som är viktigt för mig är kemin i arbetsgruppen, hur vi kommer överens och hur vi arbetar ihop under press och stress, säger Samuel Gustavsson som läser andra året på naturbruksprogrammet på Vreta utbildningscentrum.

   Max Elf.
  Max Elf. FOTO: Pontus Kardfall

  – Jag uppskattar en chef som jag kan resonera med. Att vi tillsammans kan prata om hur vi ska lösa problem och någon som inte är rädd för nytänk, säger Max Elf, som läser sista året på samma skola.

  Ordning och reda

  Att trivas på jobbet känns självklart, men mer förvånande är det kanske att ordning och reda värdesätts oerhört högt. En arbetsplats där maskiner står kors och tvärs väljs bort till förmån för en med städad gårdsplan.

   Filip Nilsson.
  Filip Nilsson. FOTO: Johan Nilsson

  – Är det ordning och reda så känns det som om företaget är seriöst, säger Filip Nilsson som går sista året på Vretaskolan.

  – För mig är det viktigt att ha en arbetsgivare som vågar låta mig testa nya saker. I år ska jag få så för första gången. Jag är jättetacksam för att jag får chansen. Det är skönt att veta att jag inte kommer att få en utskällning om jag misslyckas, säger Elliot Forsberg som går sista året på Öknaskolan.

   Elliot Forsberg.
  Elliot Forsberg. FOTO: Elliot Forsberg

  Få testa nya saker

  Att lära sig nya saker är något som ungdomarna verkligen vill göra. De är öppna för att arbeta utomlands eller åka långt i landet för att lära sig nya arbetssätt.

  – Andra viktiga aspekter är utvecklingsmöjligheter, både kompetensmässigt och lönemässigt, variation i arbetet, hjälp att hitta bostad kan vara viktigt på vissa platser, kompensation för restid när arbetet utförs långt bort från hemmet eller kontoret. Att börja som aspirant uppskattas av många, det ger möjlighet att prova på olika arbetsuppgifter och knyta större kontaktnät, säger Anna Halldén som tar examen som Jägmästare i vår vid Sveriges lantbruksuniversitet.

   Anna Halldén som tar examen som Jägmästare i vår tycker det är viktigt med utvecklingsmöjligheter.
  Anna Halldén som tar examen som Jägmästare i vår tycker det är viktigt med utvecklingsmöjligheter. FOTO: Privat

  Viktiga frågor för framtidens medarbetare

  • Vad förväntas av mig i arbetet men också socialt på arbetsplatsen?

  • Var kan jag bosätta mig med ett rimligt avstånd till jobbet?

  • Vad är ingångslönen och hur ser löneutvecklingen ut? Vilka är semestervillkoren?

  • Finns det utvecklingsmöjligheter på jobbet?

  Relaterade artiklar

  Till toppen