Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 7 mars 2018

  Så får vi ett säkrare lantbruk

  Frågan "hur får vi ett säkrare lantbruk?" stod på agendan under LAMK:s branschdag under onsdagen.

  FOTO: Sven-Olov Larsson

  Ensamarbete, hantering av djur och tunga maskiner och stress är en del av många lantbrukares vardag. Det är även sådant som bidrar till att personer som är verksamma inom de gröna näringarna är särskilt utsatta för arbetsplatsolyckor – ibland med dödlig utgång, något som ATL tidigare har rapporterat om.

  Därför stod frågan: ”Hur får vi ett säkrare lantbruk?” på agendan under Lantbrukets Arbetsmiljökommittés (LAMK) branschdag där representanter för den gröna sektorns medlemsorganisationer deltog.

  ”Man ser inte riskerna”

  Joel Persson är arbetsmiljörådgivare på Säker Arbetsmiljö Sverige (SaS) och en av deltagarna. I sitt arbete har Joel bistått många lantbrukare med råd när det kommer till säkerhet.

  – Ingen lantbrukare tänker: ”I dag ska jag gå ut och ta risker”, man tänker bara att man ska gå ut och göra sitt jobb. Man ser helt enkelt inte riskerna. Därför är en ökad riskmedvetenhet grundbulten i arbetet för ett säkert lantbruk, säger Joel Persson till ATL.

  Något annat som Joel Persson ser som ett problem är den bristande insynen i bakgrunden till de arbetsplatsolyckor som inträffar. Han efterlyser en mer grundlig utredning och dokumentation av de olycksfall som inträffar.

  Att lära av andras misstag

  – Man lär sig av andras och sina egna misstag. Därför är det viktigt att man går till botten med vad som hände och hur. Framför allt måste den här informationen nå ut till andra lantbrukare. Då kan man undvika att samma olyckor inträffar igen.

  Och det finns hjälp att få innan olyckan är framme. Till exempel har Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA), Kommunal och Prevent gett ut flera bilderböcker i hur man gör sin arbetsplats är säker. En handbok särskilt riktad till lantbrukare kom ut 2017 och som med bilder beskriver hur bör ska tänka.

  – Tanken var från början att bilderböckerna skulle vara ett effektivt sätt att kommunicera säkerhet och arbetsmiljö till framför allt utländsk arbetskraft, men snart såg vi att behovet av den här typen av material var mycket större än så, berättar Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert på SLA.

  ”Vi måste förändra en kultur”

  Men trots att det finns mycket kunskap och hjälp att ta del av är arbetsplatsolyckorna fortsatt många inom den gröna sektorn. Camilla Backlund tror, precis som Joel Persson, att det handlar om mer än bristande säkerhetsrutiner.

  – Vi måste prata mycket mer om de här frågorna, de här bilderböckerna kan vara ett sätt. Ett annat är att jobba med dem på utbildningarna. Vi måste förändra en hel kultur, och det gör man inte på en dag, avslutar Camilla Backlund.

  Ladda ner bilderboken ”Jobba säkert i lantbruket” här.

  LÄS OCKSÅ: Så många dog i arbetsplatsolyckor inom jord och skogLÄS OCKSÅ: 2017 dystert åt för lant- och skogsbrukLÄS OCKSÅ: Inget brott bakom dödsolycka

  Relaterade artiklar

  Till toppen