Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 21 september

  Så coronasäkrar du arbetsplatsen

  Att ta spridningen av covid-19 på allvar är viktigt för alla Sveriges arbetsgivare.

  – Det finns superspridare som ibland inte har symtom eller endast lindriga, som sprider smittan, säger Björne Olsson, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

   Tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom.
  Tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom. FOTO: Jessica Gow/TT

  Alla arbetsgivare är skyldiga att göra riskbedömningar på arbetsplatsen och vidta de åtgärder som behövs.

  Hur ska vi tänka när vi gör vår riskbedömning, hur länge lever viruset?

  – Enligt vissa studier har man sett att viruset kan leva upp till tre dagar. De flesta virus dör dock inom 10 timmar och efter 24 timmar är nästan alla virus döda, säger Björne Olsson.

  Tips – tänk på det här

  I förarhytten

  Om ni är fler som använder ett och samma fordon så se till att öppna dörrar och fönster för att vädra ut i minst tio minuter. De eventuella viruspartiklar som finns kvar ligger på ratt, växelspak och andra ytor. Desinficera alla ytor innan en ny förare tar plats.

  Arbetsredskap

  Skiftnycklar, skruvdragare, grepar och spadar. Ja det gäller att tänka till hur ni håller rent. Många använder arbetshandskar, men kanske inte hela tiden. Om det går: låt medarbetarna ha egna arbetsredskap. Ett annat sätt kan vara att ha redskap i ”karantän” i ett dygn.

  – Det är lätt att ta av sig arbetshandskarna och få virus på handen och sedan tar du dig i ansiktet någonstans vid munnen, näsan eller ögonen, säger Björne Olsson.

  Anpassa arbetstiderna om det går

  Det finns smittrisk i kollektivtrafiken och det bästa är att undvika rusningstrafik.

  Håll avstånd till kollegor och kunder

  Ett avstånd på 1,5-2 meter rekommenderas. Märk gärna upp avståndet med grafik på golvet

  Handhygien

  Vi vet att vi ska tvätta händerna, men påminn gärna med trevliga anslag. Använd pappersservetter i stället för vanliga handdukar.

  Undvik trängsel

  Tänk på att inte samla många personer på en yta med begränsad luftvolym. Om ni är många som äter i lunchrummet så dela gärna upp personalen i skift. Kan ni hålla möten stående utomhus? Om ni måste sitta i möte i trånga utrymmen kan en lösning vara munskydd, tipsar Björne Olsson om.

  Läs på hur ni tar på och av munskydden samt vad ni ska göra med använda munskydd.

  Städrutiner

  Var noga med att torka av dörrhandtag, trappräcken, mikrovågsugn, kranar, kaffemaskin med mera. I den bästa av världar har alla som arbetar vid skrivbord egna tangentbord, musmattor och mus. Om det inte går: se till att ta fram bra städrutiner. Placera ut handsprit och ytdesinfektion lättillgängligt.

  Läs mer

  Arbetsmiljöverket (extern länk): Så undersöker och bedömer du riskerna

  Prevent (extern länk): Checklista för riskbedömning

  Relaterade artiklar

  Till toppen