Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 13 oktober 2019

  Minskad affärsrisk med andelsjordbruk

  Nej till mellanhänder. Ja till kunder som deltar i odlingsarbetet eller tittar förbi på en fika.

  Rikkenstorp andelsjordbruk är en av en handfull renodlade CSA-gårdar i Sverige.  

   ”Vi har fått fler medlemmar för varje år och får en hyfsad timlön”, säger Joel Holmdahl som driver andelsjordbruk tillsammans med sin fru, Maria Danielsson.
  ”Vi har fått fler medlemmar för varje år och får en hyfsad timlön”, säger Joel Holmdahl som driver andelsjordbruk tillsammans med sin fru, Maria Danielsson. FOTO: Privat

  Varje torsdag från pingst till nyår får 29 hushåll i Grängesberg och Ludvika en låda med säsongens grönsaker från Rikkenstorp. För det har de betalat 6 600 kronor – i förväg.

  Förskottsbetalningen och den långa avtalstiden är grunden för att en så kallad CSA-gård ska löna sig.

  – Det funkar bra. Affärsmodellen försvarar sig och jag tycker att vi får ut en rimlig timpenning, säger Joel Holmdahl som tillsammans med sin fru Maria Danielsson driver Rikkenstorps andelsjordbruk.

  CSA står för Community Supported Agriculture och är ett internationellt nätverk och ett koncept för andelsjordbrukande.

  För konsumentens del är det tillgång till närodlade grönsaker av hög kvalitet utan mellanhänder som är vitsen.

  Säkrad avsättning av grödorna och minskad risk är de viktigaste fördelarna för producenten.

  – Om det går åt helskotta en säsong, om det går kållarver i broccolin eller om någon gröda torkar bort, så är riskspridningen räddningen.

  Om all odling går dåligt, då?

  – Tja, i så fall är vi väldigt dåliga odlare. Det ska inte hända, vi har 60 olika grödor.

  Nära kunden

  Till skillnad från vanliga matkassar kan en CSA-gård anpassa innehållet och helt enkelt packa ned det som finns att tillgå. Ingen exakt vikt är utlovad. Innehållet ska räcka till en veckas behov för två personer.

  – Våra utvärderingar visar att medlemmarna tycker att det är en bra variation och ett okej pris, säger Joel Holmdahl och tillägger att de flesta förlänger sitt kontrakt år från år.

  – Första året, 2015, hade vi tio medlemmar och sedan dess har det ökat sakta men säkert.

  Målet för en CSA-gård är ett mer nära förhållande än en vanlig relation mellan kund och leverantör. Som när Rikkenstorps andelsjordbruk fick överskott på sallad och mangold i somras.

  – Då bjöd vi in medlemmar att komma hit och plocka och bjöd på fika.

  Eller som när en kund inte kan hämta sina lådor.

  – Ett äldre par har ingen bil men bor på vägen så vi svänger förbi dem med leveransen varje vecka.

  Vill se större utbyte

  Rikkentorps anger på sin hemsida att de är en CSA-gård inte endast av ekonomiska skäl utan även ser ”en djupare mening än den rent kommersiella”. 

  – Vi skulle gärna se att medlemmarna engagerade sig ännu mer. Till exempel byta grödor med varandra i Facebook-gruppen om det är något man inte gillar i lådan, eller komma ut hit och lära sig om odling, säger Joel Holmdahl.

  CSA är en form av andelsjordbruk

  Community Supported Agriculture kom igång på 1970-talet och grundas på ett direktavtal där konsumenten blir andelsägare i odlingen för att stötta det lokala företaget. I Tyskland är CSA ett vanligt och välkänt inslag och i USA finns 7 300 registrerade CSA-gårdar. På gardsnara.se listas nio svenska CSA-gårdar varav en handfull är aktiva.

  Läs mer om riktlinjer och CSA-gårdar på nätverket Urgencis hemsida urgenci.net.

   

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen