Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 3 maj 2018

  Nystartsjobb blev viktig arbetskraft

  Svenska Skogsplantor fick mer kompetent arbetskraft till produktionslinjen och arbetsgrupper med nya vänner och erfarenheter. De nyanställda lärde sig ett nytt jobb och fick in en fot på arbetsmarknaden. Så blev det win - win med nystartsjobben.

   – Det hade aldrig funkat om inte befintlig personal varit med och hjälpt till, säger platschefen Ingemar Karlsson. Personalgruppen från vänster: Ola Sörhamn, Mohammad Adwan, Marlene Johanson, Mattias Dybring, Mikael Karlsson, Samer Abu Ajaj, Jeff Ekström, Ahmed Odwan, Joan Pettersson och Kent Nilsson.
  – Det hade aldrig funkat om inte befintlig personal varit med och hjälpt till, säger platschefen Ingemar Karlsson. Personalgruppen från vänster: Ola Sörhamn, Mohammad Adwan, Marlene Johanson, Mattias Dybring, Mikael Karlsson, Samer Abu Ajaj, Jeff Ekström, Ahmed Odwan, Joan Pettersson och Kent Nilsson. FOTO: Trekantens Plantskola

  Samtidigt som många gröna företag larmar om stora brister på arbetskraft, har flera av Svenska Skogsplantors plantskolor full styrka för säsongsarbetet.

  – Vi har tagit in personer som stod långt från arbetsmarknaden i flera av våra verksamheter, bland annat på Lugnets plantskola, Trekantens plantskola i Kalmar och Vibytorp i Hallsberg. Det har fungerat mycket bra, säger Gustav Thoft, resultatområdeschef för Götaland på Svenska Skogsplantor.

  På Trekantens plantskola gjorde man nyligen förändringar i produktionen, som ledde till att man behövde anställa mycket extra arbetskraft under en period.

  – Det uppstod en situation när vi ställde om till mikroplatsteknik under förra året. Plantorna blev inte riktigt klara med rotsystemet på hösten och efter att vi bytt växtskyddsmedel fick vi plötsligt en massa extra ogräs. Vi behövde få in 40 personer för att rensa ogräs, säger Ingemar Karlsson som är platschef på plantskolan.

   Ingemar Karlsson, platschef på Trekantens plantskola i Kalmar.
  Ingemar Karlsson, platschef på Trekantens plantskola i Kalmar. FOTO: Svenska Skogsplantor

  Stannade kvar

  Via arbetsförmedlingen fick man kontakt med arbetssökande som kunde komma in och börja arbeta snabbt. Rekryteringarna har fallit mycket väl ut.

  – Efter att packningssäsongen var klar var det några som slutade så några av de som kom in för att rensa ogräs fortsatte i det vanliga säsongsarbetet. Tre av dem är kvar hos oss i längre anställningar på minst nio månader, säger han.

  Alla de som säsongsanställdes i produktionslinjerna fick i samband med introduktionen ta truck- och maskinförarkort.

  – Alla våra säsongsanställda anställs på samma villkor, och alla anställda är med och delaktiga om vi har utbildningar. Nu senast har alla fått lära sig hjärt-lungräddning, säger Ingemar Karlsson.

  Personalgruppen har varit mycket involverad i att hjälpa till med introduktion och välkomna de nyanställda.

  – Det hade aldrig funkat om inte befintlig personal varit med och hjälpt till. Det är mycket fikonspråk hos oss som tar lite tid att lära sig och man måste förstå beteckningarna för att kunna läsa instruktioner och information som registrerats.

   Trädplantor. Här växer microplantor i microbrätt.
  Trädplantor. Här växer microplantor i microbrätt. FOTO: Ingemar Karlsson/ Trekantens plantskola

  Uppgifter efter säsong

  Det är många olika moment som skiftar beroende på säsong och som tar tid att lära sig.

  – Sedan måste man också lära sig att bedöma kvaliteten på plantorna. Den erfarenheten får man successivt medan man arbetar genom att vi har löpande uppföljning.

  Personalgruppen har varit med i planeringen från början och genom att lägga lite extra tid på att hjälpa till att introducera så många nya i arbetet, har man nu fått möjlighet att få avlastning i andra änden.

  – Ingemar Karlsson har verkligen gjort ett jättebra jobb. Vi fick en rikare arbetsplats, med en större bredd av olika åldrar, erfarenheter och infallsvinklar, säger Gustav Thoft.

  – Samarbetet har gett en ökad förståelse för varandra åt båda håll.

  Fakta

  Trekantens plantskola i Kalmar har 8 fasta åretruntanställda och 14 säsongsanställda just nu.

  Här produceras cirka 15 miljoner plantor om året, 11 miljoner granplantor och 4 miljoner tallplantor.

  Man kör 3-skift dygnet runt med fyra personer per skift i produktionslinjen plus kringpersonal som logistik, reparation, skiftansvarig.

  Relaterade artiklar

  Till toppen