Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 16 februari

  Nya utbildningar ska rädda slakterierna

  Det är svårigheter för kött- och charknäringen att hitta personal. Därför har slakterier tillsammans med arbetsförmedlingen startat kortare slaktare- och styckarutbildning på flera platser i landet.

  FOTO: Mostphotos

  Kött- och charkindustrin sysselsätter ungefär 10 000 personer men stora pensionsavgångar under de kommande åren och kostsamma bemanningsföretag gör att behovet av att hitta ny personal är stort. Därför har flera slakterier tillsammans med Arbetsförmedlingen startat rekryteringsutbildningar av styckare och slaktare. Det handlar om teori med moment som livsmedelshygien, arbetsmiljö och säkerhet som sedan följs sedan av praktik på slakterierna. Inriktningen är utformad efter företagens personalbehov.

  Utbildningen genomförs bland annat på KLS Ugglarps i Kalmar, på HK Scan i Kristianstad och på Skövde Slakteri. På sikt ska även utbildningen öppna på flera orter, enligt Jonas Åström, enhetschef på utbildningsföretaget Astar.

  – Det finns ett stort behov av personal i branschen. Det hyrs in mycket folk och företagen vill hellre rekrytera egna anställda, säger han.

  Provanställning följer

  Hos KLS Ugglarps i Kalmar deltar 20 personer i utbildningen.

  – Den är tre månader och sedan följer tre månaders provanställning. Klarar de utbildningen och vi tycker att de är ett ämne för oss kommer de att kunna gå in i produktionen och stegvis lära sig yrket, säger Jonas Tunestål, vd på KLS Ugglarps.

  Av personalstyrkan på 1 500 personer är cirka 20 procent från bemanningsföretag. Speciellt viktiga vid produktionstoppar och semestertider men en kostsam lösning som helst skulle ersättas med egen personal.

  HK Scan har 23 elever på sin utbildning i Kristianstad. Här är utbildningen nio månader.

  – Hela branschen har ett stort behov. Vi hoppas kunna säkra vår kompetensförsörjning framöver av styckare och slaktare. På sikt ser vi ett växande behov, säger Cecilia Ibson, kommunikationschef på HK Scan i Kristianstad.

  På Skövde Slakteri går sex personer utbildningen med inriktning på slakt men tror sig behöva ha minst två omgångar.

  – Nya som kommer in behöver gå omlott med de erfarna. Annars är det mycket kunskap som går hem varje gång en slaktare eller styckare går i pension. Och den går inte att köpa, säger Stefan Kylén, produktionschef på Skövde Slakteri.

   Stefan Kylén, produktionschef Skövde Slakteri.
  Stefan Kylén, produktionschef Skövde Slakteri. FOTO: privat

  Relaterade artiklar

  Till toppen