Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 16 april 2018

  Ny förvaltare - så sållas agnarna från vetet

  Lantbruksfastigheterna vid Yxtaholm och Harpsund ska få ny förvaltare. "Förutom utbildning, tidigare jobb och erfarenhet, lägger vi stor vikt vid social kompetens och ledarskap", säger Thomas Norell, ordförande i Harpsundsnämnden.

   Harpsunds och Yxtaholms jord- och skogsbruk ska få ny förvaltare.
  Harpsunds och Yxtaholms jord- och skogsbruk ska få ny förvaltare. FOTO: Arkivbild

  I sökandet efter ny förvaltare för Harpsund och Yxtaholm letar man efter någon med många strängar på sin lyra, förutom stort kunnande om lantbruksdrift.

  – Vi har fått in ett bra antal ansökningar som uppfyller de kvalifikationer som efterfrågats, och har gott hopp om att kunna rekrytera rätt person, säger Thomas Norell, ordförande i Harpsundsnämnden.

  Både skrivbord och stallar

  Tjänsten är säkerhetsklassad och innebär omfattande strategiskt arbete med planering av verksamheten samt administration av samarbeten och kontakter. Men det är inte ett skrivbordsjobb, man bör känna sig lika bekväm i djurstallarna som i sällskap av utländska dignitärer.

  – Det är som oftast på en stor gård, att man deltar i det dagliga arbetet i varierande omfattning, samtidigt som förvaltarrollen innebär en hel del möten, kommunikation och administration, säger Thomas Norell.

   Thomas Norell, ordförande i Harpsundsnämnden.
  Thomas Norell, ordförande i Harpsundsnämnden. FOTO: Statens Fastighetsverk

  Vad tittar ni efter för egenskaper förutom de formella kraven för tjänsten?

  – Förutom att vi tittar på utbildning, tidigare jobb och erfarenhet, lägger vi bland annat stor vikt vid social kompetens och ledarskap. Tjänsten innebär personalansvar för 9 anställda och man ska kunna leda och fördela arbetet på ett bra sätt, säger Thomas Norell.

  Fastigheten omfattar skogs- och jordbruk om sammanlagt runt 2000 hektar, som enligt uppdraget skall skötas föredömligt. Bland annat genom att följa med i ny utveckling, och satsa på hållbarhet. Växtodlingen och animalieproduktionen är ekologisk och kravcertifierad och skogen är dubbelcertifierad.

  – Vi har mjölkproduktion, köttdjur, växtodling och skog. Man behöver inte kunna allt, men man ska ha ett intresse för alla områden och för kravproduktion, säger Thomas Norell.

  Intresse av hållbarhet

  Som förvaltare har man ansvar för planering, genomförande och uppföljning av verksamheten.

  – Vi arbetar löpande med hållbarhet och försöker att successivt hänga med, nu tittar vi på vilka tak som kan löna sig för solkraft. Vi behöver inte ligga först, men vi ska inte hamna efter heller så vår förvaltare ska följa utvecklingen, kunna diskutera nya lösningar och vilja lära mer, säger han.

  Fakta

  Åkermark:

  350 hektar vall

  50 hektar spannmål

  250 hektar hagmarksbeten

  Skogsmark:

  1 260 hektar produktiv skog

  Boniteten enligt planen är 7,0 m3sk per hektar och år.

  Djur:

  170 mjölkkor

  120 dikor

  Mjölkproduktion senaste kontrollåret: 9800 kg ECM.

  Virkesförrådet var vid planens upprättande 170 m3sk per hektar.

  Källa: Harpsundsnämnden.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen