Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 12 oktober 2017

  Mycket att tänka på när man ska anställa

  Säsongsanställning, projektanställning, provanställning, fast och tillfälligt. Det är mycket att tänka på när man anställer personal.

   Plogningen av fjällvägen över Stekenjokk är ett omfattande säsongsprojekt för Fjellström Entreprenad i Klimpfjäll.
  Plogningen av fjällvägen över Stekenjokk är ett omfattande säsongsprojekt för Fjellström Entreprenad i Klimpfjäll. FOTO: Michael Eldborn

  Skördesäsongen och dess säsongsanställningar går mot sitt slut, men snart startar snöröjningen och sedan är det dags att anställa personal för vårbruket.

  Det genomgående rådet från både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna är: skriv alltid avtal. Det är lika mycket en säkerhet för arbetsgivaren som för den anställda.

  ”Vid oenighet om vilka anställningsvillkor parterna kommit överens om, blir avtalet ett betydelsefullt bevis. Särskilt viktigt är att anställningsformen framgår. Om arbetsgivaren inte kan styrka vilken anställningsform som parterna avtalat, anses anställningen vara en tillsvidareanställning” skriver SLA.

  Förutom att skriva avtal och välja rätt anställningsform, måste man hitta rätt person för jobbet. Det är brist på kvalificerad arbetskraft i många av de gröna näringarna, och inte alltid lätt att rekrytera.

  ATL har tidigare skrivit om Marcus Johansson som driver skogsföretaget MJN Skogsentreprenad. Han har lyckats bra med sin rekrytering genom att erbjuda bra villkor.

  – En del i framgångsreceptet har varit att locka till sig duktigt folk genom att erbjuda dagtidsjobb, säger han.

  Anställningsformer

  Anställningarna delas upp i två kategorier, tillsvidare och tidsbegränsad och alla anställningar räknas som tillsvidareanställningar om inget annat avtalats.

  Ofta behövs extra arbetskraft i säsong, till exempel vid sådd och skörd. Säsongsanställning är tillåtet om det ”förandleds av arbetets särskilda beskaffenhet”, det vill säga om du har en ökad arbetsbörda i säsong. Det är därför en mycket vanlig anställningsform inom gröna näringar.

  Förutom säsongsanställning räknas även allmän visstidsanställning, vikariat, provanställning och anställning av pensionär som fyllt 67 år som tidsbegränsad anställning.

  Tänk på det här när du ska anställa:

  Har någon företrädesrätt till tjänsten? Det kan vara en nyligen uppsagd, en deltidsanställd som vill utöka sin arbetstid, eller i vissa fall säsongsanställda.

  Informera anställda om att tjänsten ska utlysas. Det gäller även anställda med företrädesrätt som t.ex. är föräldralediga.

  Vid intervjun, ställ bara frågor som är relevanta för tjänsten, alla sökande omfattas av diskrimineringslagstiftningen. Det gäller till exempel frågor om när/om den sökande tänker skaffa barn.

  Kontakta referenser. Oavsett vad som står i ansökan är det ofta i samtal med referenserna som du kan avgöra om den sökande är rätt person för jobbet. Beskriv vad som ingår i tjänsten och ställ frågor om varför den sökande skulle passa för tjänsten.

  Börja med provanställning.

  Skriv alltid anställningsavtal. Mallar finns till exempel hos SLA och gör det enkelt att följa lagar och regler kring anställningar. Var särskilt noga med att anställningsformen tydligt framgår av kontraktet.

  Källa: SLA

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen