Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 5 april

  Börja arbeta med krishantering i tid

  ”Får jag covid–19 så får jag.” Är du en av de som tänker så? Då är dags att tänka om.

   Planera innan krisen är ett faktum.
  Planera innan krisen är ett faktum. FOTO: Shutterstock/TT

  Att vara förberedd inför en kris gör jätteskillnad. Det blir mycket enklare för dig själv och de som ska hjälpa dig.

  Har du tänkt till och skrivit ner rutiner och vet vem du ska ringa har du ett stort försprång och verksamheten kan rulla på.

  – Det behöver inte vara så märkvärdigt att göra en krisplan. Du behöver inte skiva en lång roman, utan det räcker att skriva punkter med den viktigaste informationen om något skulle hända, säger Håkan Johansson, samordnare för LRFs omsorgsgrupper.

  När du tänker till på vad som kan hända tycker Håkan Johansson att du ska tänka på två aspekter:

  – Tänk till vad som skulle hända om du själv blir sängliggande i ett par veckor, eller någon i personalen. Men fundera också på nästa nivå, alltså hur du påverkas av externa effekter. Vad händer om du inte får tag på reservdelar till maskinerna?

   Håkan Johansson, samordnare för LRFs omsorgsgrupper.
  Håkan Johansson, samordnare för LRFs omsorgsgrupper. FOTO: LRF

  Att tänka igenom olika scenarier är bra och ännu viktigare är att prata igenom dessa med familjen och i företaget.

  – Det är viktigt att lyfta frågan om vad som kan hända med de som du har i din närhet. Alla behöver vara införstådda med vad som kan hända och du kan även få tips och förslag på hur ni kan lösa olika situationer, säger Håkan Johansson.

  Håkan Johanssons bästa tips till den som vill börja arbeta med krishantering

  1. Se över dina rutiner och skriv ner dem så att du kan lämna över dem om du blir sjuk. Finns det arbetsuppgifter som bara du känner till så dokumentera dem. Det är bäst att skriva ner allt i punktform, det är inte säkert att det är så enkelt att ge instruktioner via telefon från sjuksängen.

  2. Inventera ditt nätverk och uppdatera det om det behövs. Om du är oförmögen att ta hand om djuren, vem kan du då ringa in? Ta kontakt med dessa personer redan nu. Det kan vara pensionerade yrkesverksamma som har både kunskap och kapacitet. Eller ha du någon tidigare anställd, granne, släkt eller vän som kan hjälpa dig?

  3. Håll kontakten med grannar, kollegor och familj. I dessa tider är det viktigt att värna om varandra och hjälpa till om det behövs. Det år så det fungerar på landsbygden redan mellan kollegor och grannar, men nu med coronapandemin är det än viktigare att vara rustad för att lösa oförutsedda situationer.

  – Ring lite oftare och hör efter så att allt är bra med personerna i ditt nätverk. Jag tror att det är viktigt att tänka på detta just nu, säger Håkan Johansson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen