Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 29 maj 2018

  Lantbrukare - kanske världens bästa jobb

  När Agria nyligen gick ut med en undersökning till sina kundgrupper, visade svaren vad många redan visste. Att trots långa dagar och oftast obefintlig semester, är lantbrukare ett fantastiskt yrke.

   Agnes Fabricius, VD På Agria Djurförsäkring.
  Agnes Fabricius, VD På Agria Djurförsäkring. FOTO: Magnus Pehrson

  – Vi gjorde undersökningen för att vi var nyfikna på hur våra lantbrukare tänker och för att vi ville veta mer om deras behov och önskemål, säger Agnes Fabricius, vd på Agria.

  I undersökningen ställdes bland annat frågor kring arbetstider, gårdens inriktning och yrkesval.

  Den största gruppen av de som svarade var minst tredje generationens lantbrukare och nästan alla var nöjda med sitt val att gå i tidigare generationers fotspår.

  Detta fastän många av de som svarat lägger minst 60 timmar i veckan på sitt arbete och att det är svårt att vara ledig.

  – Många uppgav att de inte hade möjlighet att vara lediga alls eller i väldigt liten utsträckning, men ändå svarade 97 procent att de var nöjda med sitt yrkesval. Det tror jag är väldigt ovanligt om man jämför med andra yrken, säger hon.

  Nästan ingen ledighet

  29 procent av lantbrukarna svarade att de aldrig kunde vara lediga fyra dagar i sträck, medan de övriga uppgav att de kunde vara lediga fyra dagar i sträck en till två gånger om året.

  – Om man får gissa, så är det förmodligen så att jobb och fritid flyter ihop. Lantbruk är en livsstil, inte bara ett yrke och det upplevs som värdefullt och givande att lägga mycket tid, säger Agnes Fabricius.

  För att kunna vara ledig var det vanligast att anställda eller familj tog hand om lantbruket, men några uppgav även att de fick hjälp av sina vänner.

   Lantbrukare trivs på jobbet.
  Lantbrukare trivs på jobbet. FOTO: Tina Andersson

  Vad är det då som gör lantbrukaryrket så bra?

  – De som skrivit egna kommentaren säger bland annat att det är att inte ha någon chef, och att man får vara ute i markerna, som gör dem så nöjda med jobbet.

  Stor frihet

  Det vanligaste svaret på varför man är nöjd med jobbet var friheten att styra sin egen tid. Andra fördelar är att man får vara ute i naturen, möjligheten att utvecklas och att umgås med djuren.

  Lantbrukarna som svarat är jämnt uppdelade mellan växtodlare, mjölkproducenter och köttproducenter, med en liten övervikt av de två förstnämnda. Men fler verkar intresserade av köttproduktion.

  På frågan om man funderat över att byta inriktning på sitt lantbruk svarade de flesta nej, men av de som svarade ja var ett byte till köttproduktion det absolut mest populära valet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen