Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 23 oktober 2018

  Kvinnliga ledare vanligare än statistiken visar

  Nästan hälften av de gröna företagen har minst en kvinna i ledningen visar en undersökning. Flest finns inom djurhållning, förädling och turism.

   – När man säger att det inte finns kvinnor i vissa branscher, så blir det färre kvinnor som söker sig dit, säger Petra Pillawa.
  – När man säger att det inte finns kvinnor i vissa branscher, så blir det färre kvinnor som söker sig dit, säger Petra Pillawa. FOTO: Johanna Norin

  Resultaten kommer en undersökning kring gröna entreprenörer, som LRF:s jämställdhetsakademi har gjort.

  – Det finns problem med den officiella statistiken. Många gröna företag drivs som enskilda firmor och då kan man bara ange en ägare, vilket av någon anledning ofta blir mannen. Vi vet att de ofta drivs som familjeföretag, och att kvinnor i stor utsträckning är lika aktiva i ledningen av verksamheten som den man som står som ägare, säger Petra Pilawa, ansvarig för LRF:s jämställdhetsakademi.

  Motverkar ökning

  Undersökningen visar att många kvinnor är med och leder lantbruksföretag inom djurhållning, livsmedelsförädling, grön turism och biodling. De är färre inom entreprenad och odling, där man fortfarande har en mindre andel kvinnor i ledande roller.

   Fler kvinnor än statistiken visar, leder lantbruksföretag, enligt undersökning.
  Fler kvinnor än statistiken visar, leder lantbruksföretag, enligt undersökning. FOTO: Fertnig

  – Men jag tycker att det är viktigt att framhålla att även i de branscher där man har minst andel kvinnor i ledande roller, är andelen 25 -30 procent. Det låter ofta som att det inte finns några kvinnor alls, men så är det inte, säger hon.

  – Det blir en självuppfyllande profetia. När man säger att det inte finns några kvinnor, så blir det färre kvinnor som söker sig dit.

  Behöver locka fler

  I en tid när många söker arbetskraft, men har svårt att rekrytera den kompetens de behöver, behöver många gröna näringar locka fler kvinnor. Då kan den typen av missvisande publicitet vara ödesdiger.

  – Vi vill att ännu fler ska se möjligheter att verka inom det gröna näringslivet, och det är viktigt att vi tar tillvara all potential som finns – hos både kvinnor och män. Därför är det så viktigt att vi jobbar för ökad jämställdhet inom det gröna näringslivet, med bra kultur, schyssta normer och likvärdiga möjligheter för kvinnor och män, säger Sven-Erik Hammar, ordförande i LRF:s Jämställdhetsakademi i en kommentar till resultatet.

  Olika branscher

  I undersökningen tillfrågade totalt 3713 gröna företag, om vilka som i praktiken styr företaget. 46 procent av de svarande uppgav att de hade minst en kvinna i ledningen eller i ledande roll.

  Företagen i undersökningen representerar 30 branscher i gröna näringar. De fick bland annat frågorna: ”Hur många män arbetar med styrningen av den dagliga driften?” och ”Hur många kvinnor arbetar med styrningen av den dagliga driften?”.

  Relaterade artiklar

  Till toppen