Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 30 augusti

  Kvinnliga företagare gör landsbygden mer attraktiv och levande

  En tredjedel av alla företagare på landsbygden är kvinnor. Ny forskning slår fast att servicenivån och bygdens attraktionskraft ökar tack vare kvinnliga företagare.

   De tre branscher med flest kvinnliga företagare på landsbygden är skogsbruk, hårvård och blandat jordbruk (arkivbild).
  De tre branscher med flest kvinnliga företagare på landsbygden är skogsbruk, hårvård och blandat jordbruk (arkivbild). FOTO: Bodil Johansson/TT

  De tre branscher med flest kvinnliga företagare på landsbygden är skogsbruk, hårvård och blandat jordbruk. Därefter följer en rad servicebranscher som gör att livskvaliteten och den sociala gemenskapen på landsbygden ökar.

  Många kvinnor har serviceföretag som vänder sig direkt till konsumenter, såsom frisörer, restauranger, barer, butiker och hotell medan manliga företagare är aktiva i branscher som skogsförvaltning, blandat jordbruk, vägtransport och byggnadssnickerier.

  – Många kvinnliga företagare erbjuder tjänster och ett socialt kitt som gör det mer attraktivt att bo på landsbygden. De driver också verksamheter i besöksnäringen, vilket drar folk till bygden och det bidrar till den lokala ekonomin, säger Helene Ahl som är professor vid Jönköping University.

   Professor Helene Ahl, Jönköping Universitet.
  Professor Helene Ahl, Jönköping Universitet. FOTO: Patrik Svedberg

  ”Företagare” associeras med män

  Helene Ahl och hennes kollegor forskar på ämnet kvinnliga företagare på landsbygden. En av insikterna de har kommit fram till är att kvinnor är aktiva inom många olika branscher, närmare bestämt 572 stycken.

  Varför har vi pratat så lite om kvinnligt företagande på landsbygden?

  – Förmodligen för att man har en bild av att en företagare på landet är detsamma som en lantbrukare eller skogsbrukare och för att man har en föreställning om att de är män. Det är också så att själva begreppet ”företagare” associeras med män och inte med kvinnor, svarar Helene Ahl.

  Behöver vi förändra vårt sätt att prata om företagande på landsbygden?

  – Det tycker jag. Det är konstigt att en företagare ska anses vara en man när det inte är så i verkligheten.

  De fem vanligaste branscherna för kvinnliga företagare (antal företag inom parantes):

  Skogsförvaltning (3 056)

  Hårvård (2506)

  Blandat jordbruk (1 196)

  Restaurangverksamhet (959)

  Redovisning och bokföring (796)

  Tips för att få fler kvinnliga företagare

  ”Leta upp de kvinnor som bor på landsbygden och kan tänka sig att starta egen verksamhet och ge dem startstöd. Dessa företag kommer att göra landsbygden ännu mer attraktiv och levande och på så vis blir det en positiv spiral”, säger Helene Ahl.

  Mer information om forskningen hittar du på Emblaresearch.se.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen