Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 15 december 2019

  Jul på landet ny intäktskälla

  Julbord i ett gammalt bondkök och julotta i en bykyrka är svårslagna upplevelser när det gäller att finna julefrid.

  Bo på lantgård testar ett nytt tema: Jul på landet.

   Som gjort för julefrid. Den röda stugan på Rönngården är med i Bo på lantgårds nya temasatsning Jul på landet.
  Som gjort för julefrid. Den röda stugan på Rönngården är med i Bo på lantgårds nya temasatsning Jul på landet. FOTO: Privat

  Först låter Jan Jeppsson, ordförande för Bo på lantgård, väldigt prosaisk när han ska förklara varför nätverket erbjuder Jul på landet för första gången.

  – Det är ett sätt att öka intäkterna genom att förlänga säsongen som annars är begränsad till framför allt sommarmånaderna, säger han.

  Men sedan går han i gång på hur fint det är med jul på landsbygden.

  – Julen är ju så förknippad med landet, med stillheten och traditionerna. Läser man böcker eller filmer så ser man att när det handlar om jul så handlar det allt som oftast om landsbygden.

  Bra efterfrågan

  Åtta av de sammanlagt 120 medlemsgårdarna har valt att delta i jultemat från start. Rönngården i Lits Böle, två mil norr om Östersund, är en av dem. Men egentligen är gäster över jul- och nyårshelgerna inget nytt för Berit Henriksson, värdinnan på gården.

  – Det brukar vara riktigt bra efterfrågan denna tid, en familj från Frankrike har varit här två jular i rad. Ofta har vi tyska familjer men även svenskar som kan ha anknytning till bygden och vill fira här, säger hon.

  Gästerna på Rönngården har ett hus, byggt 1915, med fyra rum och kök för sig själva. Det är samma veckokostnad som annars på året, 5 500 kronor. Julinslagen ingår.

   Berit Henriksson på Rönngården brukar ha högtryck över jul och nyår.
  Berit Henriksson på Rönngården brukar ha högtryck över jul och nyår. FOTO: Linda Vikström

  – Vi brukar bjuda på julkaffe och gammeldags julbord. Vi går ut i skogen och hugger gran om det finns barn med, säger Berit Henriksson.

  Från hennes köksfönster syns Kyrkås nya kyrka. Dit kan gästerna följa med för att fira julotta.

  – Jag tror att det är en väldigt fin upplevelse, inte minst för utländska gäster.

  Söker lugn och ro

  I småländska Rockneby erbjuder Rugstorps lantgård gäster att hyra ett 1800-talstorp med Astrid Lindgren-känsla.

  – Vi är en ”backstage”-gård, så gästerna får följa med och sköta korna om de vill. Julkänslan brukar lösa sig om vi får snö! Det är lugn och ro som folk söker sig till, säger Ingali Ivansson som är värdinna.

  Det brukar inte vara svårt att förklara att nyåret på Rugstorp firas med minsta möjliga raketsmällande. En klar natt är det ingen som saknar fyrverkerierna.

  – Stjärnhimlen en frostnatt… Det är så att det är långt ifrån en självklarhet för en människa från en större stad att ha sett en sådan, säger Ingali Ivansson.           

  Bo på lantgård

  Bo på lantgård Sverige är en intresseförening som förmedlar boende i gårdsmiljö för de gårdar som vill ha fler intäktskällor. Gården behöver inte ha djur men gemensamt för alla är ett nära värdskap, där gästen får ett personligt möte och erbjuds insikt i gårdssysslor. Årsavgift 4 300 kronor. Läs mer på bopalantgard.se

  Relaterade artiklar

  Till toppen