Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 3 oktober

  Judoträning ska få personal att lära sig falla rätt

  Fallolyckor är den vanligaste typen av arbetsplatsolycka. För att minska både sjukfrånvaro och mänskligt lidande lär Afa Försäkring och Svenska Judoförbundet ut fallteknik på svenska arbetsplatser.

  FOTO: Shutterstock/TT

  – Falltekniksträning är en investering, om en medarbetare trillar och bryter armen blir personen sjukskriven och borta från jobbet länge. Jag tycker att träningen ska ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet och det är även bra friskvård, säger Karin Strömqvist Bååthe, projektledare på Svenska Judoförbundet.

   Karin Strömqvist Bååthe, projektledare Svenska Judoförbundet
  Karin Strömqvist Bååthe, projektledare Svenska Judoförbundet FOTO: Karin Strömqvist Bååthe

  Afa Försäkring, som administrerar försäkringarna i kollektivavtalen, satsar sedan snart två år på fallkompetens i arbetslivet och har tagit hjälp av Svenska Judoförbundet för träna medarbetare att falla rätt. Målet på lång sikt är att minska antalet sjukskrivningar.

  Genom att träna judo får deltagarna lära sig fallteknik, alltså hur man avslappnat faller utan att göra illa sig, men deltagarna får också träna balans, explosiv styrka och kroppsuppfattning.

  Nu visar även forskningen att satsningen är lönsam:

  – Ett relativt kort träningsprogram med få sessioner åstadkommer tydliga, mätbara effekter genom en minskning av kända riskfaktorer för fallolyckor och ökad fallkompetens hos deltagarna, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap, inriktning idrottsfysiologi, vid Högskolan Dalarna.

  Jordbruks-, skogsbruks- och trädgårdsarbetare drabbas ofta allvarliga olycksfall. Det syns i Afas statistik, där yrkeskategorin 2018 hamnade på en tionde plats på listan över yrken med flest fallolyckor per år .

  – Visst ska vi minimera riskerna i den yttre miljön och märka upp trappsteg, men på samma sätt som vi lär oss simma så att vi inte drunknar om vi trillar i vattnet behöver vi även lära oss falla rätt om olyckan är framme, säger Karin Strömqvist Bååthe.

  Träna på att falla

  Är din arbetsplats ansluten till Afas kollektivavtalsförsäkringar kan du lämna in en intresseanmälan för att få tio träningspass om 45 minuter på ditt företag. Det finns 150 utbildade tränare runt om i landet som åker ut till företag. På sikt kommer det även finnas digitala träningar, det går redan nu att lämna in en intresseanmälan om att få vara med digitalt. Här anmäler du ditt företag www.judo.se/fallprevention.

  Vill du läsa mer om projektet och även se filmer hittar du mer information här

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen