Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 23 augusti

  Lyft företaget med rätt styrelse

  Strategiskt styrelsearbete och externt ledningsstöd har visat sig vara framgångsfaktorer för de gröna näringarna. Nu erbjuder Jordbruksverket företagare subventionerade styrelseutbildningar.

   Elisabeth och Folke Andersson Brinckmann erbjuder styrelseutbildningar för företagare i östra Mellansverige, men det finns utbildningssamordnare i hela landet.
  Elisabeth och Folke Andersson Brinckmann erbjuder styrelseutbildningar för företagare i östra Mellansverige, men det finns utbildningssamordnare i hela landet. FOTO: Vilja Lysa

  – Många företagare inom de gröna näringarna har många olika roller, som till exempel ägare, vd och arbetsledare. Det kan bli tufft och ensamt att fatta alla beslut själv, säger Elisabeth Andersson Brinckmann, som tillsammans med sin man Folke driver företaget Vilja Lysa AB, ett av de företag som erbjuder styrelseutbildningar.

  Subventionerade styrelseutbildningar

  Forskning har slagit fast att strategiskt tänkande och externt ledningsstöd är framgångsfaktorer för företag inom de gröna näringarna. Detta är något som Jordbruksverket har tagit fasta på och satsar därför nu på subventionerade styrelseutbildningar i hela landet.

  – Många företag är i dag komplexa med mycket personal och stora investeringar. Det är inte helt lätt att navigera som företagsägare – kanske är jag inte världsbäst inom alla områden, säger Folke Brinckmann.

  Det Vilja Lysa rekommenderar är att du som är intresserad av en styrelseutbildning tar reda på vad du kan ha för nytta av en extern styrelse. Funderar du på om det lönar sig med en stor investering, eller står du inför ett generationsskifte? Då har du stor nytta av extern hjälp.

  – Om man hittar sitt ”varför” är det lättare att tillsätta en extern styrelse eller ett ledningsråd, säger Elisabeth Andersson Brinckmann.

  Vad är ett ledningsråd?

  – Ett ledningsråd är en informell extern grupp som hjälper företag att agera strategiskt, medan en styrelse är kopplad till aktiebolagslagen med ett större ansvar för ledamöterna, säger Folke Brinkmann.

  – Många börjar med ett ledningsråd, det känns hanterbart och så småningom växlar man upp till en extern styrelse.

  En stor vinst med ett ledningsråd eller externa styrelseledamöter är att få tillgång till kompetens som du inte har själv, menar Elisabeth Andersson Brinckmann.

  – Det är viktigt att komplettera med rätt kompetens, säger hon.

  Är du nyfiken på att gå en styrelseutbildning?

  Utbildningarna vänder sig till företag som vill starta ett externt ledningsstöd, men också för personer som vill ta sig an uppdrag i styrelser. Kontaktuppgifter hittar du på Jordbruksverkets webbplats.

  Relaterade artiklar

  Till toppen