Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 28 mars 2018

  Hon startade företag - som anställd

  Emmelie Arneng driver eget hästauktionsföretag och föder upp travhästar.

  – Allt man säger att man ska göra förväntar sig folk, det är den oväntade lilla extra guldkanten, som ger kunderna en positiv känsla av företaget, säger hon.

   Emmelie Arnäng startade och utvecklade sitt företag som en del av verksamheten vid Wenngarns slott när hon var anställd.
  Emmelie Arnäng startade och utvecklade sitt företag som en del av verksamheten vid Wenngarns slott när hon var anställd. FOTO: Lisa Rogert

  Hon har under flera år som anställd, drivit och utvecklat verksamheten vid Wenngarns slott i Sigtuna.

  – När allt var på plats och verksamheten hade allt vi tänkt att den skulle ha, som hotell, förskola och restaurang, ville jag jobba med något nytt, säger hon.

  Hennes arbetsgivare, Olle Larsson, frågade vad hon ville göra och erbjöd henne att ta en chefsposition i någon av slottets verksamheter.

  – Jag ville göra något helt nytt, så han föreslog att jag skulle fundera vidare på nya affärsmöjligheter till Wenngarn, säger Emmelie Arneng.

  Ville hyra ut

  Hon började arbeta som eventchef och hade som huvuduppgift att hitta event, större konferenser och företag med olika verksamheter som kunde flyttas till Wenngarn.

  Emmelie Arneng ville hyra ut anläggningen för hästauktioner, men det visade sig svårt att få de befintliga organisationerna att nappa. Då bestämde hon sig för att Wenngarn skulle starta egen auktionsverksamhet.

  Med inspiration från bland annat hästauktionen i Lexington i USA, startade hon upp Yearling Sale, med årlig auktion för travhästar.

  – Jag har löpande kontakt med uppfödarna, och vet redan tidigt ungefär vad de kommer med. De stora uppfödarna kommer med 10 – 15 hästar var, säger hon.

  Köpte loss verksamheten

  Sedan 2017 driver hon auktionerna i eget företag efter att hon köpt loss verksamheten från Wenngarn.

  – Jag fick möjligheten att starta företaget som anställd, vilket var väldigt fördelaktigt, men att vara egenföretagare har många fördelar. Jag planerar min egen tid och om jag jobbar mycket går inkomsterna direkt till mig och mitt eget företag, säger Emmelie Arneng.

  Som nackdel nämner hon att man som företagare inte har någon annan att skylla på om något går fel.

  – Jag tror att det är bra med konkurrens, det driver företag att bli bättre. Jag vill fortsätta utveckla vår verksamhet. Det kanske är svårt att komma upp i klass med Lexington, där hela anläggningen är skräddarsydd för just högklassiga hästauktioner, men det inspirerar till att hela tiden förbättra sig.

  Bra hästar är bra reklam

  Marknadsföring sker både traditionellt, via annonser, program och kataloger, samt via till exempel sociala medier.

  – När det går bra för hästar som sålts vid våra auktioner så uppmärksammar jag det genom att till exempel gratulera dem i våra kanaler. Deras framgångar är väldigt bra marknadsföring för oss, säger Emmelie Arneng.

  Emmelies tips till blivande företagare

  Försök att testa på den branschen du vill starta eget inom genom att vara anställd något år för att få en branscherfarenhet.

  Ta inte på dig för mycket kostnader i början. Jag har till exempel gjort ett kontor hemma, och istället för att anställa någon att sköta ekonomin har jag en tjej som är egen och kan fakturera mig sina timmar.

  Lär känna/förstå din kund – Kunskap om kunden är allt!

  Var glad – Leende människor är roligare att jobba med!

  Det du säger att du ska göra, förväntar sig folk. Det är det lilla extra som du inte lovat kunden som ger mervärde.

  Emmelie Arneng

  VD för Capilet Genetics, som sysslar med gentester (dna) på hästar. Både prestations- och sjukdomsgener.

  VD och ägare av Sweden International Yearling Sale, som anordnar hästauktioner för varmblodiga travhästar samt eventen runt om kring. Omsätter ca 30 miljoner per år.

  Ägare av Em Stables, som föder upp travhästar. Har just nu ca 11 fölston hemma samt 7 ettåringar som ska säljas. Har hitintills i år fått två föl och väntar ytterligare två under påsken.

  Relaterade artiklar

  Till toppen